Εκλογές 2023: Πότε λήγει η προθεσμία για τους απόδημους

0
46

Τη δυνατότητα των Ελλήνων της Διασποράς να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, υπενθυμίζει σε σχετική ενημέρωση η Νέα Δημοκρατία.

Τη δυνατότητα των Ελλήνων της Διασποράς να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, υπενθυμίζει σε σχετική ενημέρωση η Νέα Δημοκρατία. Σε αυτήν, επισημαίνεται πως για να μπορέσουν οι απόδημοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα,  είναι απαραίτητο να έχουν εγγραφεί στην πλατφόρµα apodimoi.gov.gr. Η προθεσµία υποβολής αιτήσεων κλείνει 12 ηµέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών. Εάν για παράδειγµα το Προεδρικό Διάταγµα εκδοθεί 22 Απριλίου η καταληκτική ηµεροµηνία θα είναι η Δευτέρα 10 Απριλίου 2023 23.59 ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως οποιοσδήποτε χρειάζεται βοήθεια σχετικά µε την εγγραφή, μπορεί να επικοινωνήσει στο email [email protected] ή στα τηλέφωνα (και µέσω WhatsApp 24/7):

– +30 210 944 4250
– +30 697 293 2760
– +30 697 562 6885
– +30 698 564 0589

Σημασία έχει να επισημανθεί το γεγονός πως οποιοσδήποτε Έλληνας µπορεί να ψηφίσει από το εξωτερικό χωρίς να είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, ακόµη και εάν επιθυµεί να ψηφίσει από το εξωτερικό στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πάνω από 20.000 οι εγγραφές – Οι προϋποθέσεις

Περισσότεροι από 20.000 Έλληνες του εξωτερικού έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για να συμμετέχουν από τον τόπο διαμονής τους στις εκλογές. Μια από τις προϋποθέσεις είναι το να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση πέρσι ή φέτος. Η δήλωση μπορεί να είναι μηδενική ενώ μπορεί να υποβληθεί και εκπρόθεσμα, ακόμα και σήμερα.

Σημειώνεται ωστόσο πως ο νόμος για τους απόδημους -που προκύπτει ως προϊόν συμβιβασμού της Νέας Δημοκρατίας με τα υπόλοιπα κόμματα- δεν καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους ομογενείς, αλλά υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται.

Όπως αναφέρεται σε προηγούμενη ανακοίνωση του εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η πρώτη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, είναι από το 1988 έως σήμερα να έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει φέτος ή πέρυσι φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.

Με απόφαση της κυβέρνησης μπορούν να υποβάλουν ακόμη και σήμερα εκπρόθεσμη μηδενική φορολογική δήλωση χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Επίσης, δεν απαιτείται να είναι φορολογικά κάτοικοι εξωτερικού, δηλαδή να έχουν δηλωθεί στη ΔΟΥ Εξωτερικού.

Ακόμη και όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν μόνο στις 21 Μαΐου από το εξωτερικό, μπορούν να γραφτούν, ώστε να ψηφίσουν μόνο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και στις 22 Μαΐου να επιλέξουν να διαγραφούν από τη λίστα.

Αναλυτικά η διαδικασία:

Η είσοδος στην ψηφιακή πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet όσων απόδημων Ελλήνων επιθυμούν να εγγραφούν στους «ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού» προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή τους.

Για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού θα πρέπει:

-να έχουν μείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
-να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος
-απαραίτητοι για την είσοδο στο σύστημα οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet
ακολουθούν τα βήματα όπως αυτά εμφανίζονται στην πλατφόρμα και συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία
-σε περίπτωση αίτησης εγγραφής εξαρτώμενου μέλους α’ βαθμού, επιλέγουν “Παροχή συναίνεσης” για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων

Οδηγίες χρήσης της εφαρμογής αναλυτικά:

Βήμα 1ο: Ο εκλογέας εισάγει στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr τους αντίστοιχους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πιστοποιείται ως χρήστης και εισέρχεται στην εφαρμογή.

Βήμα 2ο: Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση.

Βήμα 3ο: Kαταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Βήμα 4ο: Ο εκλογέας αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, δηλαδή δημόσια έγγραφα διαμονής δύο (2) ετών στην Ελληνική Επικράτεια επιλέγοντας το δημόσιο φορέα έκδοσης.».

Εναλλακτικά, ο εκλογέας επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις Ευρωεκλογές, σε εκλογικό τμήμα που θα συσταθεί σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ.

Βήμα 5ο: Ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτηση του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης.
Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. Με αυτοπρόσωπη παρουσία, το ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση τους στην εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, apodimoi.gov.gr.

Για αναλυτικές οδηγίες ως προς τη χρήση της εφαρμογής δείτε το σχετικό εγχειρίδιο χρήσης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr