Εκλογές 2023: Ψήφισαν οι απόδημοι – Περισσότερες εγγραφές στη Βρετανία

0
41

Το εκλογικό τους δικαιώμα άσκησαν οι Έλληνες του εξωτερικού 

Το εκλογικό τους δικαιώμα άσκησαν οι Έλληνες του εξωτερικού , οι οποίοι ψήφισαν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Αυτό που μένει, είναι να ταξιδέψουν οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια στην Αθήνα και ώστε να τα παραλάβει το Εφετείο Αθηνών και να προσμετρηθεί στο σύνολο.

Στην Βρετανία, από τους περίπου 170.000 Έλληνες, που ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά κατάφεραν να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 5.624 άτομα. Πρόκειται για τους περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου. Παράλληλα είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η οποία αγγίζει το 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα μέχρι 45 ετών. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Ιωάννης Τσαούσης, η διαδικασία όπως και την προηγούμενη φορά κινήθηκε ομαλά, ενώ τα όποια μικροπροβλήματα που μπορεί να δημιουργήθηκαν επιλύθηκαν άμεσα από τους επόπτες και το προσωπικό της πρεσβείας.

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς το πρωί. Στο Λονδίνο η διαδικασία κύλησε εξαιρετικά ομαλά, με το προσωπικό της πρεσβείας να βρίσκεται επί ποδός από την πρώτη στιγμή μέχρι αργά το βράδυ, βοηθώντας και δίνοντας οδηγίες σε όσους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο κόσμος έδειχνε να απολαμβάνει την ευκαιρία που του δόθηκε να ψηφίσει για δεύτερη φορά στο εξωτερικό. Όλοι σχεδόν δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι επεσήμαναν τη δυσκολία που αντιμετώπισαν για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Πάντως, όπως επεσήμαναν αρκετοί ψηφοφόροι, «έχει γίνει μια παρά πολύ καλή αρχή και είναι σχεδόν βέβαιο πως στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψηφοφόροι θα είναι πολύ περισσότεροι».

Με το που έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμέτρησαν τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα φτάσουν σήμερα αεροπορικώς στην Αθήνα και, με αστυνομική συνοδεία, θα καταλήξουν στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα γίνει και η καταμέτρηση των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σε όλη τη Βρετανία δημιουργήθηκαν 13 εκλογικά τμήματα. Στο Λονδίνο 9 και από ένα σε: Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, και Ληντς.

Μικρότερο ήταν το ποστοστό συμμετοχής στην Κύπρο, συγκριτικά με την 21η Μαΐου. Τότε, η προσέλευση έφτασε στο 91,6% ενώ σήμερα ήταν στο 81,6%.

Από το σύνολο των 1.543 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 1.260 προσήλθαν στα πέντε εκλογικά κέντρα της Κυπριακής Δημοκρατίας που στήθηκαν για τις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στο Α’ εκλογικό τμήμα Λευκωσίας, από τους 437 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 363. Στο β’ εκλογικό τμήμα Λευκωσίας από τους 456 ψήφισαν οι 366. Στη Λάρνακα, από τους 242 εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφισαν οι 205. Στη Λεμεσό, ψήφισαν 246 από σύνολο 313, ενώ στην Πάφο, 80 πολίτες από σύνολο 95 εγγεγραμμένων προσήλθαν στις κάλπες.

Στην Ιταλία, όπως ανέφεραν πηγές της ελληνικές πρεσβείας στην Ρώμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σημερινή εκλογική διαδικασία, στα τρία τμήματα της ιταλικής πρωτεύουσας, του Μιλάνου και της Βενετίας, διεξήχθη απόλυτα ομαλά και η προσέλευση διαμορφώθηκε περίπου στα δυο τρίτα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Στη Ρώμη είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν 154 πολίτες, στο Μιλάνο 229 και στη Βενετία 63. Σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, αυτή τη φορά μετέβησαν για να ψηφίσουν, στη Βενετία, και Έλληνες οι οποίοι ζουν μόνιμα στη Σλοβενία.

Όπως είχε συμβεί και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, μετέβησαν στη Ρώμη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και Έλληνες της Ιταλίας, οι οποίοι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται σε σημαντική απόσταση από την Αιώνια Πόλη όπως, για παράδειγμα, στην Κατάνη και στο Παλέρμο της Σικελίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr