Εκλογές Γαλλία: Στις κάλπες σήμερα οι Γάλλοι – Άσχημα νέα για τον Μακρόν

0
58

Εκλογές σήμερα στη Γαλλία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άσχημα αποτελέσματα για τον Εμμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για τον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Δημοκρατία Εμπρός (LREM), μπορεί να μην καταφέρει να κερδίσει καμία μεγάλη πόλη.

Η πολιτική κρίση στην Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος που βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει έχει να αντιμετωπίσει την δυσαρέσκεια από την αντιμετώπιση της επιδημίας αλλά και την πολιτική κρίση που είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Τον τελευταίο χρόνο η Γαλλία έζησε μεγάλη πολιτική αναταραχή με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων να μην έχει εγκαταλείψει τους δρόμους.

Πριν έναν χρόνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Γάλλος πρόεδρος ήλπιζε ότι αυτές οι τοπικές εκλογές θα βοηθούσαν να εδραιωθεί το πολύ νεαρό κόμμα του σε κάποιες πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Παρίσι, ενόψει της αναμενόμενης προσπάθειας για την επανεκλογή του στις προεδρικές του 2022. Ωστόσο πιο πρόσφατα, συνεργάτες του προέδρου υποβάθμισαν τις προσδοκίες για τις τοπικές εκλογές.

Ποιοι θα είναι οι νικητές των εκλογών

Στην γαλλική πρωτεύουσα, η σοσιαλίστρια νυν δήμαρχος Αν Ινταλγκό προβλέπεται να καταγράψει άνετη νίκη έπειτα από μια χαοτική προεκλογική εκστρατεία από τον Μακρόν και το κόμμα του LREM.

Στο μεταξύ οι «Πράσινοι» προβλέπεται να τα πάνε καλά σε πόλεις όπως η Λιόν, η Μασσαλία και η Μπορντό, μερικές φορές σε συμμαχία με την αριστερά, επεκτείνοντας τη δυναμική που κατέγραψαν στις Ευρωεκλογές του 2019. Παράλληλα στο Περπινιάν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν μπορεί να κερδίσει την πρώτη πόλη του με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Ανασχηματισμός μετά τις τοπικές εκλογές

Η Γαλλία προχώρησε στην διεξαγωγή του α’ γύρου των δημοτικών εκλογών στα μέσα Μαρτίου, λιγότερο από ένα 48ωρο πριν ο Μακρόν επιβάλλει στη χώρα ένα από τα αυστηρότερα «λουκέτα» στην Ευρώπη.

Ο ίδιος υπόσχεται να «επανεφεύρει» την προεδρία του και θα παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο τον ερχόμενο μήνα για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του. Μετά τις εκλογές αυτές αναμένεται ότι θα υπάρξει κυβερνητικός ανασχηματισμός, με το μεγαλύτερο ερωτηματικό σε σχέση με αυτόν να αφορά το μέλλον του δημοφιλούς πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος είναι υποψήφιος για την παλιά του θέση, αυτή του δημάρχου της Χάβρης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr