Εκπρόσωπος Λιμενικού: Αν είχαμε επέμβει, θα είχαμε προκαλέσει εμείς το ναυάγιο

0
58

Το Λιμενικό θα μπορούσε εκείνο να είχε προκαλέσει το ναυάγιο του αλιευτικού αν είχε επέμβει ενώ εκείνο έπλεε κανονικά και με καλές καιρικές συνθήκες, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος

Το Λιμενικό θα μπορούσε εκείνο να είχε προκαλέσει το ναυάγιο του αλιευτικού αν είχε επέμβει ενώ εκείνο έπλεε κανονικά και με καλές καιρικές συνθήκες, υποστήριξε μιλώντας στον Σκάι και τους Αταίριαστους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου. Απαντώντας στις επικρίσεις που έχουν αρχίσει να διατυπώνονται έντονα, γιατί το Λιμενικό δεν παρενέβη ενώ σκάφη του είχαν προσεγγίσει το αλιευτικό και είχαν δει ότι στα καταστρώματά του ήταν στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι, ο κ.Αλεξίου υποστήριξε ότι αν γινόταν κάποια βίαιη επέμβαση, σε αλιευτικό με κόσμο φορτωμένο στα έξαλα και τα ύφαλά του, θα μπορούσαμε να προκαλούσαμε εμείς το ναυτικό ατύχημα. Αν υπήρχε επέμβαση, υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσουμε εμείς το ναυάγιο».

Ο κ.Αλεξίου πρόσθεσε ότι το Λιμενικό δεν ήταν απλός παρατηρητής στην πορεία του αλιευτικού: Απλοί παρατηρητές που σώζουν 104 συνανθρώπους, δεν υπάρχει. Είμασταν εκεί προσπαθώντας να τους πείσουμε να λάβουν τη βοήθεια, δεν αντιλαμβάνονταν τον κίνδυνο, καλές καιρικές συνθήκες, έπλεαν κανονικά».

Στην ερώτηση αν το ναυάγιο θα μπορούσε να αποφευχθεί ο κ.Αλεξίου είπε ότι δέκα λεπτά πριν βυθιστεί έχασε τη μηχανή του, αν δεν είχε συμβεί αυτό, πιθανότατα να μην είχαν μετακινηθεί. Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμπόρους όπλων ή ναρκωτικών, βίαιη επέμβαση σε ένα σκάφος με τόσο κόσμο θα είχαμε μετατόπιση φορτίου και να είχαμε το ναυάγιο. Παραμείναμε δίπλα, αν μας χρειασθούν να σώσουμε ανθρώπους, και αυτό κάναμε. «Ειδοποιηθήκαμε από ιταλικό λιμενικό για την ύπαρξη του σκάφους, κάναμε ό,τι έπρεπε, εντοπίσθηκε το σκάφος, προσεγγίστηκε από φορτηγά, παρέλαβαν από ένα εφόδια, αρνήθηκαν στη συνέχεια. Αργότερα έφτασε και το δικό μας πλωτό, σκάφος 25-30 μέτρων που δήλωναν ότι δεν ήθελαν διάσωση, δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Βλέποντας την κατάσταση δεν φύγαμε, δεν αποδεσμεύσαμε, τα ξημερώματα έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκε κόσμος, έχασε το κέντρο βάρους και ανετράπη».

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συλλήψεις διακινητών, ωστόσο εξετάζονται ορισμένοι ως ύποπτοι και η διαδικασία της εξέτασης είναι σε εξέλιξη, ενώ οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr