ΕΚΤ για πληθωρισμό: Αυξημένος κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από το στόχο

0
48

ΕΚΤ για πληθωρισμό: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκρουσε καμπανάκι για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την ΕΚΤ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από το 2% του στόχου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκρουσε καμπανάκι για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την ΕΚΤ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από το 2% του στόχου. Η ΕΚΤ αποφάσισε σε αυτή τη συνεδρίαση τη μείωση της στήριξης που παρέχει στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να υποχωρήσει κάτω από το 2% στο τέλος του έτους.

Η απόφαση δεν ήταν, ωστόσο, ομόφωνη και τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν μεγάλες διαφορές για τις προοπτικές, με έναν αριθμό μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ να υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος από τις προσδοκίες. «Επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένα σενάριο υψηλότερου για μεγαλύτερο διάστημα πληθωρισμού», αναφέρουν τα πρακτικά. «Για το 2023 και το 2024, ο πληθωρισμός με το βασικό σενάριο προβλέπεται να είναι κοντά στο 2% και, λαμβάνοντας υπόψη τον ανοδικό κίνδυνο της πρόβλεψης αυτής, θα μπορούσε εύκολα να είναι υψηλότερος από το 2%», προστίθεται.

ΕΚΤ για πληθωρισμό: Ποιες οι διαφορές

Οι διαφορές φαίνεται ότι ήταν σχετικά με τη διάρκεια του τρέχοντος πληθωριστικού κύματος. Η βασική άποψη της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός –που σήμερα ανέρχεται στο υψηλό επίπεδο του 5%– θα υποχωρήσει από μόνος του χωρίς μέτρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr