ΕΚΤ: Προς αναβολή των αποφάσεων για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «Πανδημίας»

0
130

Η παράλλαγή Όμικρον δημιουργεί νέα δεδομένα

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στο οικονομικό πεδίο η μετάλλαξη Όμικρον, είναι πολύ πιθανόν να μεταθέσουν για τον Φεβρουάριο τις οριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «Πανδημίας».

Παρόλο που ο επικεφαλής του Eurogroup, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Donohoe εμφανίστηκε σήμερα αρκετά αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, (στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters, όπου άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει το 2022 υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 4,5% που προβλέπει ο Προυπολογισμός) η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού και η ταχύτατη εξάπλωση της, έχει προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει, τόσο στη σφαίρα της δημόσιας υγείας, όσο και της οικονομίας.

Στο κλίμα αυτό της αυξημένης αβεβαιότητας, είναι πολύ πιθανόν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αποφύγει να δεσμευτεί στις 16 Δεκεμβρίου για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά το Μάρτιο, οπότε λήγει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ (Πανδημίας), όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επόμενη ημέρα του προγράμματος

Για την ώρα στην Φρανκφούρτη δεν φαίνεται να προκρίνουν την παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος για μετά τον Μάρτιο. Ωστόσο τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την επόμενη μέρα του προγράμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων, αλλά και το ποσό των ομολόγων που θ΄αγοράσει η ΕΚΤ εφεξής, είναι πολύ πιθανόν να απαντηθούν από την ΕΚΤ τον Φεβρουάριο.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,20% από 1,28%, αυτή του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,38% από 1,40%, και εκείνη του 15ετούς υποχώρησε στο 1,19% από 1,30%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 156 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 82 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,26% από 1,28%, έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,58%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1329 δολάρια από το 1,1337 δολάρια όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1314 δολάρια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr