Έκθεση Unicef: SOS από τη Unicef για τη μόλυνση των παιδιών από μόλυβδο

0
42

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία της UNICEF για τα επίπεδα μολύβδου που υπάρχει στο αίμα των παιδιών. Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού, σχεδόν ένα στα τρία παιδιά σε όλον τον κόσμο έχει υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα του, καθώς η μόλυνση από μόλυβδο, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων νέων ανθρώπων, προκαλώντας μη αναστρέψιμες ψυχικές και σωματικές βλάβες.

«Με λίγα πρώιμα συμπτώματα, ο μόλυβδος καταστρέφει σιωπηλά την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, με πιθανές θανατηφόρες συνέπειες», δήλωσε η Henrietta Fore, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF. «Γνωρίζοντας πόσο διαδεδομένη είναι η μόλυνση από μόλυβδο – και κατανοώντας την καταστροφή που προκαλεί σε μεμονωμένες ζωές και κοινότητες – πρέπει να μας κάνει να δράσουμε άμεσα για την προστασία των παιδιών μας» πρόσθεσε.

Περίπου 800 εκατομμύρια παιδιά είχαν επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους πέντε μικρογραμμαρίων ανά 0,1 λίτρο ή υψηλότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, UNICEF, και την περιβαλλοντική οργάνωση Pure Earth. Τα επίπεδα αυτά θεωρούνται αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών ανακοίνωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών συνιστούν «λόγο δράσης», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται ως βασικούς ρυπαντές μολύβδου την πλημμελή ανακύκλωση μπαταριών και τα ανοιχτού τύπου χυτήρια.

«Το ξεκάθαρο συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι ότι τα παιδιά σε όλον τον κόσμο δηλητηριάζονται από το μόλυβδο σε μια μαζική και μέχρι τώρα μη καταγεγραμμένη κλίμακα» αναφέρεται στην έρευνα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα επικαλείται μια ευρεία γκάμα παραγόντων που ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών, από την πλημμελή ανακύκλωση μπαταριών µολύβδου – οξέος και τους τοίχους σπιτιών που είναι βαμμένοι με μπογιά με βάση το μόλυβδο και ξεφλουδίζουν μέχρι τους χώρους απόρριψης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών με περίβλημα από μόλυβδο και την τροφική δηλητηρίαση εξαιτίας της επικάλυψης με μόλυβδο που έχουν κεραμικά σκεύη.

Οι μπαταρίες μολύβδου – οξέος πιθανολογείται ότι είναι ο βασικός ένοχος του φαινομένου αυτού, με σχεδόν το 85% του μολύβδου που χρησιμοποιείται παγκοσμίως να διοχετεύεται για την παραγωγή τους με στόχο τη χρήση στις τηλεπικοινωνίες και στους φορτιστές, καθώς και στα συμβατικά και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Με περισσότερο από το 95% του μολύβδου από τις μπαταρίες να ανακυκλώνεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες στερούνται των εγκαταστάσεων για την επαναχρησιμοποίηση βαρέων μετάλλων, διαπίστωσε η έρευνα. Σύμφωνα με την έκθεση, όσο περισσότερο παραμένει χωρίς να γίνεται αντιληπτή και χωρίς θεραπεία η τοξίνη στο αίμα, τόσο πιο επικίνδυνη και πιθανώς μοιραία καθίσταται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr