Έκτη αξιολόγηση θεσμοί: «Αγκάθι» η προστασία της πρώτης κατοικίας

0
231

Έκτη αξιολόγηση θεσμοί: Ξεκινά η έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς στη σκιά της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων με τα αντίστοιχα ελληνικά, ενώ στο τέλος εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών.

Η παρούσα αξιολόγηση θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, δεδομένων των νέων συνθηκών στην οικονομία που έχει δημιουργήσει ο φονικός ιός.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μια θετική αξιολόγηση που θα ξεκλειδώσει την δόση των 644 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υπολοίπων τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s, SMP’s). Μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς παραμένει ο νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τους δανειστές να παραμένουν αρνητικοί στην πρόταση της Αθήνας για παράταση της ισχύουσας πλατφόρμας μέχρι το τέλος του έτους.

Μετά το «μπλόκο» των θεσμών στο συγκεκριμένο θέμα οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να στέλνει μήνυμα σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες πως δεν επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κινηθεί μονομερώς. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό θα υπάρξει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια και στο τέλος της εβδομάδας με τους επικεφαλής των θεσμών.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεμένες με αυτή την αξιολόγηση (ιδιωτικοποιήσεις, εξίσωση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, αγορά ενέργειας, κα.) έχουν μπει στο «συρτάρι» και θα επανέλθουν όταν θα περάσει η κρίση του κορωνοϊού. Επομένως το «στοίχημα» για το οικονομικό επιτελείο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και την πρόταση για αναστολή τους όσο διαρκεί η κρίση. Εάν υπάρξει συμφωνία των θεσμών για το συγκεκριμένο θέμα, τότε ουσιαστικά η έκτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο Μάιο αναμένεται να είναι θετική και να ανοίγει το δρόμο για την έγκριση της εκταμίευσης των κερδών από τα ομόλογα στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.

Πηγή: Pagenews.gr