Ελλάδα Αίγυπτος: Υπογράφεται η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση δύο χωρών

0
18

Ελλάδα Αίγυπτος: Σήμερα αναμένεται να “πέσουν” οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Σήμερα αναμένεται να “πέσουν” οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή θα είναι και η πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

Τι θα επιτευχθεί με τη συμφωνία

Η συμφωνία που θα υπογραφεί θα είναι η πρώτη ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η οποία θα βελτιώσει την ασφάλεια της περιοχής και θα αυξήσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας.

Πριν την παραπάνω συμφωνία είχε πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κάιρο τον Ιούνιο όπου είχε λάβει μέρος και ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μαζί με τον κ. Shaker αλλά και την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου.

Ελλάδα Αίγυπτος: Τον Δεκέμβριο του 2020 αναρτήθηκε στον ΟΗΕ η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ των δύο χωρών

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ από τη Νομική Υπηρεσία της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του «τουρκολιβυκού μνημονίου» αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr