Ελλάδα κορωνοϊός: Η σιωπηλή διασπορά του ιού από τους νέους που επιστρέφουν από διακοπές

0
165

Οι «σιωπηλοί» φορείς του κορωνοϊού και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι νέοι που επιστρέφουν από διακοπές, είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος για τη διασπορά του ιού και ως εκ τούτου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κυμαίνεται η επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού στη χώρα μας. Για παράδειγμα, την Παρασκευή (28 Αυγούστου) καταγράφηκαν 270 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 238 εγχώρια και 32 στις εισαγόμενα. Καταγράφηκαν επίσης 5 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 259. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων αναφοράς εξακολουθούν να νοσηλεύονται 37 ασθενείς, ενώ σε κλίνη ΜΕΘ χωρίς να έχει χρειαστεί να διασωληνωθούν νοσηλεύονται ακόμα 6 ασθενείς. Επίσης, 2 ασθενείς είναι σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, 18 σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και 29 σε Θαλάμους Αρνητικής Πίεσης. Την Παρασκευή έγιναν 25 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς για επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19, ενώ δύο ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Είναι σαφές πλέον ότι η επιδημία έχει παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20 με 30, ενώ σημαντική είναι και η διασπορά στην αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα. Για αυτό και ο Γκίκας Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση στους νέους που επιστρέφουν από διακοπές, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να προφυλάξουν τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, αποφεύγοντας μέρη με συγχρωτισμό και να χρησιμοποιούν μάσκα.

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε ο κος Μαγιορκίνης, με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6 έως 14 ημέρες, καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν στην περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο της 15ης Αυγούστου και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διασποράς είναι η σχέση της με διακοπές του καλοκαιριού. «Ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι, και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν».

Για αυτόν τον λόγο, «επιστρέφοντας από τις διακοπές, θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 ημέρες, τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές. Έτσι, αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει, κάτι που είναι πολύ πιθανό, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα».

Δέσμη μέτρων στην ελληνική κοινωνία

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε μια νέα δέσμη μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε οίκους ευγηρίας. Τον Αύγουστο 15 ηλικιωμένοι από τον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού, ενώ ένα θύμα μετρά και η δομή ηλικιωμένων «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο.

Σύσταση στο προσωπικό να μην εργάζεται σε παραπάνω από μία μονάδες ταυτόχρονα, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μία θα φροντίζει συγκεκριμένες ομάδες ωφελούμενων μέσα στις δομές είναι μερικά από τα νέα μέτρα που αναπτύσσονται σε τρεις άξονες για τους οίκους ευγηρίας.

Παράλληλα, οι περιφερειακές ενότητες Λέσβου και Ζακύνθου, τίθενται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr