Ελλάδα lockdown: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις – Τι θα γίνει με την εστίαση

0
13

Το lockdown στην Ελλάδα ισχύει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ενώ χθες, ανήμερα των Χριστουγέννων, αναθεωρήθηκαν μια σειρά από μέτρα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα μέτρα περιορισμού θα λήξουν εκείνη την ημερομηνία, αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία και την εστίαση.

Για τα σενάρια της άρσης των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μίλησε στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

«Τα μέτρα για την αγορά θα λειτουργήσουν ως έχουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», σημείωσε στις δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός, λέγοντας πως είναι δύσκολο γνωρίζει κανείς από τώρα πότε θα ανοίξει η εστίαση. Σε σχέση με την αγορά, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως είναι σημαντικός ο τζίρος που προστέθηκε στα καταστήματα από το click away, μέτρο που όπως είπε «δούλεψε» περισσότερο για τα καταστήματα που ήταν πιο οργανωμένα.

«Είχαμε αυξημένη κινητικότητα τις προηγούμενες μέρες», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Όταν ρωτήθηκε αν μετά τις 7 Ιανουαρίου μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο λειτουργίας του εμπορίου με ζώνες ή με φυσική παρουσία στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, τόνισε ότι οι εδικοί θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό που θα λάβει τις αποφάσεις. Ακόμη όμως είναι νωρίς για τη συζήτηση αυτή καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες με τον κορωνοϊό, άρα χρειάζεται υπομονή.

Ανακοινώσεις για τα καταστήματα θα γίνουν δύο με τρεις μέρες πριν τις 7 Ιανουαρίου αφού ληφθεί υπόψη η ανάλυση όλου του επιδημιολογικού χάρτη. Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε εξάλλου στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και τι θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όσον αφορά στην εστίαση, ο Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε δύσκολο το να γνωρίζει από σήμερα κάποιος πότε θα ανοίξει. «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού», τόνισε.

Για τα εμβόλια, που έφτασαν σήμερα στην Αττική, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι θα εμβολιαστεί αμέσως μόλις ειδοποιηθεί, κάτι που θα κριθεί από τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. «Ο εμβολιασμός θα μας δώσει πίσω τις ζωές μας ενώ στη συνέχεια θα μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε και την οικονομία», σχολίασε.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Παπαθανάση:

Πέτσας: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Ιανουαρίου

Σταθερά προσανατολισμένη φαίνεται να είναι η κυβέρνηση στην επαναλειτουργία των σχολείων στις 8 Γενάρη, μετά και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Ήδη την πρόθεση αυτή έχει εκφράσει αρκετές φορές μέχρι τώρα η Νίκη Κεραμέως. Η όποια απόφαση θα ληφθεί μετά τις εισηγήσεις των ειδικών και της εκτίμησης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως μετά τα σχολεία θα ανοίξουν κι άλλοι τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, «αρκεί να συνεχιστεί η καλή πτωτική πορεία που έχουμε»

Αναφορικά με τα σχολεία χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου ως πιθανό, σημειώνοντας πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN TV, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο τα δημοτικά. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως μετά τα σχολεία θα ανοίξουν κι άλλοι τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, «αρκεί να συνεχιστεί η καλή πτωτική πορεία που έχουμε».

Όσον αφορά στα πρώτα εμβόλια του κορωνοϊού που έφτασαν τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα και σήμερα το πρωί και στην Αθήνα, ο κ. Πέτσας είπε ότι από αύριο, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν συμβολικά οι εμβολιασμοί της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σιγά – σιγά τα σκευάσματα θα διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr