Ελλάδα Τουρκία: Τι απαντά η Αθήνα στους τουρκικούς ισχυρισμούς για δέσμευση 15 περιοχών του Αιγαίου

0
12

Διπλωματικές πηγές δίνουν τη δική τους απάντηση στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο κατηγόρησε την Ελλάδα για δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται, σχετικά με σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α3521/20, «σημειώνεται ότι η εν λόγω ΝΟΤΑΜ αφορά στον προγραμματισμό της άσκησης Τρίαινα στις ίδιες περιοχές, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεσμεύονται εδώ και χρόνια».

«Οι περιοχές δεσμεύονται χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου 4 Ιανουαρίου με 26 Φεβρουαρίου 2021 όπως λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ», διευκρινίζουν οι διπλωματικές πηγές.

Και προσθέτουν: «Οι συγκεκριμένες περιοχές που δεσμεύονται, καθώς και η χρονική περίοδος στις οποίες ισχύει η δέσμευση προκύπτουν ξεκάθαρα από το κείμενο της ανωτέρω ΝΟΤΑΜ». Αναφορικά με τις αιτιάσεις για δήθεν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, σημειώνεται ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές.

Ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολο τους οι τουρκικές αιτιάσεις, οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να δημιουργούν περαιτέρω ένταση.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, «η Ελλάδα επιθυμεί ένα εποικοδομητικό διάλογο με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας για το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήτοι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, «επισημαίνεται για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς παράνομες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για την προοπτική επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, προέταξε τα στοιχεία της συνέχειας και της συνέπειας ως προς την αποκλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας, ενώ επανέλαβε πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος έχει αποκλειστικά ως αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

«Πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος. Δεν αρκεί ένα πυροτέχνημα μίας δήλωσης ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Ο διάλογος είναι πολύ συγκεκριμένος και δομημένος, είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά για να ξεκινήσει πρέπει να είσαι σίγουρος πως ο άλλος εννοεί αυτά, που λέει».

«Εάν τη μια ημέρα έχουμε δήλωση για έναρξη διαλόγου και την άλλη μία παράνομη navtex δεν κάνουμε τίποτε. Είναι μισό, μετέωρο βήμα προς τα μπροστά και πεντακάθαρα δύο βήματα προς τα πίσω. Άρα θέλουμε ένα χρονικό διάστημα να προχωρήσει η συνέχεια και η συνέπεια της αποκλιμάκωσης, όπως την έχουμε ορίσει και θα δούμε μετά. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ακόμη εκεί. Υπάρχει μόνο το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, μιλάμε μόνο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Είναι ξεκάθαρο το ζήτημα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr