Έλληνας μεγαλομέτοχος ξανά στην Τράπεζα Πειραιώς – Δείτε ποιος είναι

0
46

Ποσοστό άνω του 5% κατέχει εδώ και λίγες ημέρες ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες ο οποίος με την κίνησή του να μπει στην ελληνική Τράπεζα δείχνει ότι εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Ο λόγος για τον κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη ο οποίος σύμφωνα όσα έγιναν γνωστά το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει  στην Τράπεζα Πειραιώς ανήλθε στο 5,1232%.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε – κατόπιν της από 12.06.2020 ληφθείσας σχετικής γνωστοποίησης – ότι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης και  ενσωματώνονται σε μετοχές ανήλθε την 11.06.2020 του ελαχίστου ορίου του 5%.

Ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει άμεσα 22.370.811 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές (ήτοι ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας), καταλήγει η ανακοίνωση της τράπεζας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο κ. Μυστακίδης είναι ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες στον κόσμο σύμφωνα και με την λίστα Forbes.  Συγκεκριμένα η περιουσία του ανέρχεται στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, και είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας μετά τον Φίλιππο Νιάρχο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μυστακίδης είναι κυρίαρχος στην αγορά χαλκού. Έχει αγοράσει και πουλήσει τόσο χαλκό, που «φτάνει να προμηθεύσει κάθε εργοστάσιο στις ΗΠΑ δύο φορές», αναφέρει το πρακτορείο.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Μυστακίδης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη, όπου ο υδροβιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Έφυγε τελικά στην Αγγλία ως οικότροφος σε σχολείο στο Έσεξ, προτού ξεκινήσει τις σπουδές του στο LSE. O Μυστακίδης ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill, όπου ήταν trader μη σιδηρούχων μετάλλων και στη συνέχεια μετέβη στην March Rich το 1993. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore και ο Μυστακίδης ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος χαλκού, τόσο για τις συναλλαγές, όσο και για τις εξορύξεις.

Έγινε πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore εισήχθη στο χρηματιστήριο και σήμερα διαθέτει πάνω από το 3% των μετοχών της εταιρείας (ένας από τους μεγαλύτερος μετόχους της Glencore). Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος χαλκού το 2018, μετά από δύο δεκαετίες στην εταιρεία.

Στην προσωπική του ζωή κρατάει χαμηλό προφίλ, ενώ από τα λίγα που έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς στον Τύπο, είναι ότι μένει μόνιμα στην Ελβετία, διαθέτει συλλογή με αυτοκίνητα ενώ δραστηριοποιείται και στο real estate με επιλεκτικές αγορές, όπως η βίλα που διαθέτει στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, αλλά και το πολυτελές διαμέρισμα στην Belgravia, την αριστοκρατική συνοικία του Γουέστμινστερ στην Αγγλία το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι αγόρασε έναντι 64 εκατομμυρίων λιρών και είναι το τρίτο ακριβότερο διαμέρισμα στη χώρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr