Ελληνικές εξαγωγές κορωνοϊός: Αύξηση 4,9% παρουσίασαν στο πρώτο τρίμηνο

0
53

Ελληνικές εξαγωγές κορωνοϊός: Ο φονικός ιός έπληξε και τις ελληνικές εξαγωγές. Το πλήγμα που υπέστη η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα από την επέλαση του ιού δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις επιδόσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες και τον Μάρτιο παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος έπαιξαν και τα πετρελαιοειδή, τα οποία υποχώρησαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Για αυτό και πάντοτε ο ΠΣΕ κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στις εξαγωγές των πετρελαιοειδών και των αγαθών» υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Σύμδεσμος Εξαγωγέων σε σημερινή ανακοίνωσή του σχετικά με το θέμα. Στα θετικά στοιχεία καταγράφεται η συρρίκνωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο που υποχώρησε κατά 7,9%, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των εισαγωγών.

Η σημαντική μείωση των εξαγωγών κατά το Μάρτιο, σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία και του Φεβρουαρίου, οδήγησε σε οριακά αρνητικό πρόσημο τις εξαγωγές της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2020 οι εξαγωγές συνολικά μειώνονται κατά 0,3% και διαμορφώνονται στα 7,98 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές αυξάνονται κατά 4,9%, στα 5,94 δισεκατομμύρια ευρώ. «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου κατευθύνεται η πλειονότητα των ελληνικών προϊόντων.

Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές των ελληνικών εξαγωγών κατέγραψε μείωση 11,8% στις εξαγωγές της τον μήνα Μάρτιο, περίπου όσο και οι ελληνικές εξαγωγές κατά τον ίδιο μήνα. Οι Έλληνες εξαγωγείς δίνουν μάχη να ανταπεξέλθουν στις πρωτοφανείς συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία και να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις διεθνείς αγορές. Είναι κρίσιμο αυτές τις στιγμές να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια τροφοδοσίας και να εξυπηρετηθούν οι παραγγελίες προς το εξωτερικό, ειδικά στην κατηγορία των τροφίμων και νωπών οπωροκηπευτικών.

Οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τις εργασίες τους. Θα αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Είναι αναγκαίο στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας και της ρευστότητας, οι οποίες θα δώσουν βαθιά ανάσα στην αγορά. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι το κράτος θα είναι εξίσου αποτελεσματικό όπως και με την υγειονομική κρίση και πως θα αξιοποιήσει το κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε παγκοσμίως για την Ελλάδα εξαιτίας της έγκαιρης αντιμετώπισης του Covid-19».

Η πορεία ανά κλάδο

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, το Μάρτιο του 2020 φαίνεται μαι ισορροπία σε κλάδους όπου ενισχύονται οι εξαγωγές και κλάδους που υποχωρούν.

 • Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι κατηγορίες των Τροφίμων & Ζώων Ζώντων (15,5%) και των Χημικών (9,9%),
 • μεγάλη άνοδος καταγράφεται για τις εξαγωγές των Λαδιών (63,9%).
 • η κατηγορία Ποτά & Καπνός εμφανίζει μικρή αύξηση των εξαγωγών (3,2%).

Από την άλλη, μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις των εξαγωγών για το Μάρτιο του 2020, καταγράφονται για τους παρακάτω κλάδους:

 • των Πρώτων Υλών (-33,2%)
 • των Διαφόρων Βιομηχανικών (-28,3%)
 • των Πετρελαιοειδών (-28,1%),
 • των Μηχανημάτων (-21,4%).
 • Πτωτικά, αλλά με μικρότερα ποσοστά, κινήθηκαν οι εξαγωγές των Βιομηχανικών Προϊόντων (-4,6%) αλλά και οι -χαμηλές σε αξία- εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-10,9%).

Εξετάζοντας το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2020, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι εξής κλάδοι:

 • των Λαδιών (+61,1%),
 • των Τροφίμων & Ζώων ζώντων (+18,1%)
 • και των Χημικών (+17,9%).
 • Μικρότερες αυξήσεις εξαγωγών εμφανίζουν οι κατηγορίες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+1%), των Ποτών & Καπνού (+3,1%) αλλά και αυτές των Εμπιστευτικών Προϊόντων (+7,1%).

Σημαντική πτώση σε σχέση με τις εξαγωγές του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, σημείωσαν οι  εξής κλάδοι:

 • των Πρώτων Υλών (-17,3%),
 • των Πετρελαιοειδών/Καυσίμων (-14,6%)
 • και των Διαφόρων Βιομηχανικών προϊόντων (-6,7%), ενώ μικρότερη μείωση καταγράφουν οι εξαγωγές των Μηχανημάτων (-1,9%).

 Ύφεση 4,7%, ανεργία 20% φέτος λόγω πανδημίας – Δείτε το σχετικό βίντεο παρακάτω:

Πηγή: Pagenews.gr