Ελληνικός Τουρισμός: Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού

0
35

Ελληνικός Τουρισμός: Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του φέτος είναι η έλλειψη προσωπικού.

Ο Ελληνικός Τουρισμός έχει ξεκινήσει. Ήδη φτάνουν τα πρώτα κρουαζιερόπλοια, αυξάνονται οι αφίξεις των αεροσκαφών και οι τουρίστες αρχίζουν να επισκέπτονται την χώρα. Ένα από τα προβλήματα είναι η έλλειψη προσωπικού.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, τονίζουν ότι τα φετινά κενά στο εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων, ειδικά στα νησιά έχουν διογκωθεί. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει σε τι οφείλεται αυτό το γεγονός.

Ο λόγος που δημιουργήθηκαν τα κενά

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ευθύνεται η διετία της πανδημίας, που οδήγησε τους παλιούς εργαζόμενους στον τουρισμό σε άλλες εργασιακές θέσεις ή η προβληματική επιδοματική πολιτική που δυσκόλευε τους εποχικούς εργαζόμενους μετά τη λήξη της σεζόν. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι μιλούν για υπερεργασία, χαμηλούς μισθούς, σε κάποιες περιπτώσεις αδήλωτη ή μερικώς δηλωμένη εργασιακή σχέση και παράλληλα άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα καταλύματα που προορίζονται για τη στέγασή τους.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού που μιλούν για δωμάτια με ποντίκια, κοντέινερ που βράζουν τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς κλιματισμό, ανύπαρκτα μπάνια που τους οδηγούν στις ντουζιέρες των πλαζ και πολλά άλλα που σίγουρα δεν κάνουν θελκτικό για κάποιον το να εργαστεί σεζόν σε κάποιο τουριστικό μέρος. Ειδικότερα για τη φετινή τουριστική σεζόν και τα ιδιαίτερα αυξημένα κενά, αρκετοί είναι εκείνοι που σημειώνουν πως υπήρξε σκόπιμη καθυστέρηση στις προσλήψεις υπαλλήλων.

Όπως τονίζουν, οι επιχειρηματίες θέλοντας να καλύψουν τις πληγές που άφησε πίσω της η πανδημία και τα lockdown, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη σεζόν με λιγότερους υπαλλήλους και καθώς θα αυξάνονταν οι αφίξεις τουριστών και θα ανέβαιναν η κίνηση και οι τζίροι, θα προχωρούσαν σε νέες προσλήψεις.

Η λύση που προτείνει η Κυβέρνηση

Την ώρα που η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς του τουρισμού και του επισιτισμού διαφημίζουν το… restart του ελληνικού τουρισμού, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις θα κυμανθούν στα προ πανδημίας δεδομένα, παρουσιάζονται και τα πρώτα προβλήματα.

Οι επιχειρηματίες αδυνατούν να καλύψουν το αναγκαίο προσωπικό, με τις κενές θέσεις να αριθμούς αρκετές χιλιάδες σε όλους τους κλάδους, η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει εργαζόμενους υποχρεώνοντας τους εργοδότες να δεχθούν ως υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού.

Η σύμβαση του επισιτισμού, είχε συζητηθεί από πέρυσι και καλύπτει πάνω από 400.000 εργαζόμενους. Οι μισθοί που προέβλεπε ξεκινούσαν από τα 684,30 ευρώ (για ψήστη) και φτάνουν στα 964,42 ευρώ (για αρχιμάγειρα). Μάλιστα, στις περιπτώσεις επαγγελματιών, όπου τα ποσά είναι χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό των 714 ευρώ, έχει συμφωνηθεί ότι θα γίνει η ανάλογη προσαρμογή.

Τι ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης

Μιλώντας σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ. «Θα είναι ένα θετικό μήνυμα για τους εργαζόμενους, ένα μήνυμα δικαιοσύνης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Η αναπτυξιακή τροχιά του ελληνικού τουρισμού αφορά τόσο την πρωτογενή παραγωγή, όσο και τον εμπορικό κόσμο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όσον αφορά, στον κλάδο του τουρισμού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρεσβευτές μας είναι οι εργαζόμενοί μας» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι «ο τουρισμός αποτελεί υπόθεση των πολλών, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα».

«Καλούμαστε, λοιπόν, να προασπίσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας. Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα προασπίσουμε τα συμφέροντα τόσο των εργαζόμενων, όσο και των επιχειρήσεων του κλάδου. Και θα το κάνουμε όλοι μαζί -ενώνοντας δυνάμεις χωρίς καθυστερήσεις- έτσι ώστε αφενός όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να βρει δουλειά και αφετέρου να μειώσουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες ειδικότητες που σχετίζονται με το τουριστικό μας προϊόν» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

Θέμα στα ΜΜΕ της Γερμανίας το κενό των εργαζομένων στον τουρισμό

Το παράδοξο με τα εκατομμύρια των τουριστών και τους λιγοστούς εργαζόμενους απασχόλησε και τα γερμανικά ΜΜΕ. «Πολύ καλή αναμένεται η ελληνική τουριστική σεζόν φέτος το καλοκαίρι» αναφέρεται σε ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA, το οποίο προσθέτει: «Όμως, ένα σύννεφο θολώνει τις φωτεινές προοπτικές. Σύμφωνα με τον αρμόδιο τουριστικό σύνδεσμο φέτος δεν μπόρεσαν να καλυφθούν οι περίπου 50.000 θέσεις εργασίας στην αρχή της σεζόν».

«Γιατί όμως ο τουριστικός κλάδος δεν είναι ελκυστικός, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 άνεργοι;» αναρωτιέται και η Deutsche Welle. «Τα χρήματα που κερδίζονται το καλοκαίρι είναι αδύνατο να φτάσουν και τον χειμώνα. Το προσωπικό εξυπηρέτησης για παράδειγμα κερδίζει περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα. Εργάζονται όμως επτά ημέρες την εβδομάδα, έως και δώδεκα ώρες τη μέρα κατά τη διάρκεια της σεζόν», σημειώνεται στο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας.

Σε αυτά προστίθενται τα ακριβά ενοίκια στις τουριστικές περιοχές πχ. σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Κρήτη για τους εργαζομένους, «500 ευρώ για ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα». Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 50.000 κενές θέσεις εργασίας. «Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον κι όπως λέει: «Αν φέτος είχαμε 50.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας, του χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν 150.000″», τονίζεται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr