Ελληνοτουρκικά: Απόπειρα αιφνιδιασμού από την Τουρκία

0
17

Ελληνοτουρκικά: Μετά τις προκλήσεις μέσω των δηλώσεων έγινε μία απόπειρα αιφνιδιασμού από την Τουρκία.

Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα συνεχίζονται. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως δεν υπάρχει Μητσοτάκης πια για μένα. Άμεση ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου. 

Μετά από όλα αυτά, ένα ζεύγος τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών επιχείρησε νυχτερινό αιφνιδιασμό στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο. Συγκεκριμένα, η απόπειρα των Τούρκων έγινε το βράδυ της Δευτέρας (23/5) με τα μαχητικά τους να παραβιάζουν το FIR Αθηνών και να μπαίνουν 8,5 ναυτικά μίλια βορείως της Λέσβου.

Διαρκείς οι προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο με 40 παραβιάσεις

Η απόπειρα, φυσικά, απέτυχε καθώς οι Τούρκοι πιλότοι βρήκαν μπροστά τους τα ελληνικά μαχητικά, τα οποία είχαν απογειωθεί άμεσα και προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες. Τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας με ταχύτατες ενέργειες, κατά την πάγια πρακτική και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, αναχαίτισαν άμεσα τους Τούρκους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στο FIR Άγκυρας…

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί νέες παραβιάσεις του FIR Αθηνών, από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, δυο κατασκοπευτικά CN-235 και ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας ATR-72. Τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τις έξι να προέρχονται από το UAV και τις 35 από τα κατασκοπευτικά, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Η Πολεμική Αεροπορία, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, και σε αυτές τις περιπτώσεις προχώρησαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά την πάγια πρακτική.

Τι είχε αναφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν

Οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου έρχονται ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου και αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά πως «δεν αναγνωρίζω πλέον τον Μητσοτάκη. Δεν θα του μιλήσω άλλο. Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας μαζί του. Αλλά πήγε στις ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία (στο Κογκρέσο). Μπορεί να δημιουργήσει τόσες στρατιωτικές βάσεις με άλλους. Η Τουρκία είναι αυτάρκης».

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η συνεδρίαση του συμβουλίου εταιρικής σχέσης Τουρκίας – Ελλάδας δεν θα πραγματοποιείται πλέον. «Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν την απόφασή τους για τα F-16 κοιτάζοντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία έκανε λάθος να δεχτεί ξανά την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Ερντογάν και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προστατεύει τους Γκιουλενιστές. «Η Αθήνα έχει δημιουργήσει 10 στρατιωτικές βάσεις, εναντίον ποιών; Συνεργαζόμαστε μόνο με αξιότιμους πολιτικούς που κρατούν τον λόγο

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr