Ελληνοτουρκικά Le Monde: «Από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ»

0
41

Η γνωστή γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στην κρίση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η εφημερίδα γράφει ότι πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωμάτη, ο οποίος μιλάει στη Le Monde.

Σε εκτενές δημοσίευμα με τίτλο «Οι τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο φέρνουν ένα ανίκανο ΝΑΤΟ σε δύσκολη θέση», η παρισινή εφημερίδα σχολιάζει ότι η στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι προκλήσεις της Άγκυρας ανησυχούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ωστόσο, παρότι «πρόκειται για μία από τις πλέον σοβαρές κρίσεις» στην ιστορία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, η έδρα του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ενημερώνει επισήμως ότι η μεγάλη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στη Μεσόγειο μπορεί ακόμη να ξεπεραστεί.

Η εφημερίδα ασκεί κριτική στην τακτική του ΝΑΤΟ και επικρίνει τον εφησυχασμό του έναντι μιας Τουρκίας που αν και δεν έχει εναλλακτική από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση του δυτικού στρατοπέδου, όπως αναφέρει.

Αντί – Navtex από την Ελλάδα

Με αντι – Navtex απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία και στη Navtex που εξέδωσε για έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανανέωση της Navtex για το σεισμογραφικό σκάφος και σύμφωνα με τη νέα οδηγία θα παραμείνει στην περιοχή έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης λοιπόν, εξέδωσε αντι-NAVTEX, με αφορμή την νέα NAVTEX που εξέδωσε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου η Άγκυρα. Στην αντι-Navtex τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική Navtex, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως «η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση:

«Η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής. Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr