Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου

0
63

Τα Ελληνοτουρκικά αποτελούν ένα μεγάλο «αγκάθι» της ελληνικής διπλωματίας. Ήδη ξεκίνησαν προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο χωρών. Την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών, διαδέχθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδος – Τουρκίας.

Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο υπηρεσιακών γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τη 13.00. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξετάστηκε μεταξύ άλλων, η προοπτική συνάντησης των δύο Υπουργών στο προσεχές μέλλον.

Ελληνοτουρκικά

Το ιστορικό των προσπαθειών

Την επομένη της πραγματοποίησης του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο νεοκλασικό του ΥΠΕΞ με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών πρέσβη Σεντάτ Ονάλ.

Στο πλαίσιο των αποκαλούμενων «πολιτικών διαβουλεύσεων» σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2020 στην Άγκυρα. Οι κύριοι Δεμίρης και Ονάλ συζήτησαν για το ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η τουρκική πρόταση

Έπειτα από τουρκική πρόταση διατυπωθείσα από τον Σεντάτ Ονάλ, τον επικεφαλής της τουρκικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την προθυμία του να μεταβεί στην Άγκυρα για κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου «εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες».

Ελληνοτουρκικά: H θετική απάντηση της ελληνικής πλευράς

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε θετικά στην πρόταση να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Εφ’ όσον όμως στο μεσοδιάστημα δεν έχουν επισυμβεί γεγονότα που θα καθιστούσαν αντιπαραγωγικές και σχεδόν περιττές τις συνομιλίες του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Το κατ’ αρχήν «ναι» του Νίκου Δένδια για συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι και μια έμμεση προαναγγελία για συνέχιση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και πραγματοποίηση του επόμενου 63ου γύρου των άτυπων συζητήσεων ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους διπλωμάτες.

Ελληνοτουρκικά

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr