Εμάνουελ Μακρόν: H 11η Μαϊου δεν σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα

0
57

Εμάνουελ Μακρόν: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα ότι η άρση του εθνικού lockdown στις 11 Μαϊου θα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η 11η Μαϊου δεν θα σηματοδοτήσει το πέρασμα στην κανονικότητα. Θα υπάρξουν πολλές φάσεις και η 11η Μαϊου θα είναι μια από αυτές», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του με αφορμή τη σημερινή Πρωτομαγιά.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό βρίσκονται το υγειονομικό προσωπικό, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον αγροδιατροφικό τομέα, τις παραϊατρικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Και ενώ εκφράζονται φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας στα νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός άρχισε διαβουλεύσεις με εργοδότες και συνδικάτα για το πώς θα επιστρέψουν οι Γάλλοι στις δουλειές τους, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορική οικονομική ύφεση.

Για τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, «χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότεροι Γάλλοι να αρχίσουν και πάλι να εργάζονται», καθώς η ανεργία απογειώθηκε, καταγράφοντας ιστορική αύξηση τον Μάρτιο (+7,1%).

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Force ouvrière Ιβ Βεριέ ζήτησε να παραταθεί η ενίσχυση των εργαζομένων οι συμβάσεις εργασίας αίρονται, που η κυβέρνηση σκοπεύει να τερματίσει τον Ιούνιο.

Το πλήγμα που προκαλεί η πανδημία στην οικονομία επιβεβαιώνεται κάθε μέρα. Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του lockdown, τον Μάρτιο, καταγράφηκε συρρίκνωση 5,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Από την 1η Μαρτίου, η χώρα έχει καταγράψει 24.376 θανάτους λόγω του κορονοϊού, εκ των οποίων 289 το τελευταίο 24ωρο.

Πηγή: Pagenews.gr