Εμανουέλ Μακρόν: Πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο, έχασε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

0
68

Εμανουέλ Μακρόν: Την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην κάτω Βουλή της Γαλλίας έχασε σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου ο Εμανουέλ Μακρόν. Τι συνέβη; Εφτά βουλευτές αποχώρησαν από το κόμμα του Γάλλου προέδρου «Δημοκρατία Εμπρός» (La Republique En Marche) LREM, ενώ εντάχθηκαν σε ένα καινούργιο κόμμα με το όνομα «Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη» (EDS). Η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει τις κινήσεις του Μακρόν, καθώς η συγκεκριμένη Βουλή έχει τις περισσότερες εξουσίες.

Το νέο κόμμα που δημιουργήθηκε. ανακοίνωσε πως θα έχει αρχικά 17 βουλευτές. Έτσι, το κόμμα του Μακρόν έχει πλέον 288 βουλευτές, έναν λιγότερο από το όριο των 289 που χρειάζεται για να έχει κανείς την απόλυτη πλειοψηφία. Να σημειώσουμε ότι όταν ο Μακρόν εισήλθε στο κοινοβούλιο, είχε 314 βουλευτές.

Ο Μακρόν το πάνω χέρι στη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Ωστόσο, το LREM και οι κεντρώοι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένων 46 βουλευτών από το κόμμα MoDem, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κυρίαρχοι στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο στη νομοθετική διαδικασία. Η κίνηση αυτή ωστόσο φέρνει σε άβολη θέση τον Μακρόν, ο οποίος αγωνίζεται να επανεκκινήσει την οικονομία μετά από δύο μήνες lockdown, όπως αναφέρει το AP. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης που προέρχεται από το κόμμα του Μακρόν, δήλωσε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς λόγω κορωνοϊού το συγκεκριμένο διάστημα χρειάζεται ενότητα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους 342 βουλευτών χάρη στην στήριξη εκ μέρους του MoDem.

Βέβαια, αυτό ίσως σημαίνει ότι το MoDem θα έχει μεγαλύτερη επιρροή (σε σχέση με πριν) στη λήψη αποφάσεων. Η «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» του Μακρόν έχει σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ εκκρεμεί η μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είχε ξεκινήσει ένα τεράστιο κλίμα αντιδράσεων στη Γαλλία με τα «Κίτρινα Γιλέκα» να πρωταγωνιστούν.

Επιπλέον, η είδηση έρχεται καθώς ο Μακρόν συζητάει το πότε ακριβώς και πώς θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών στα τέλη Ιουνίου στη Γαλλία. Η διαδικασία ψηφοφορίας είχε διακοπεί λόγω της καραντίνας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, France24, σημειώνει πως το LREM μπορεί να ανακτήσει σύντομα την απόλυτη πλειοψηφία με την έλευση στις τάξεις του της μελλοντικής αναπληρώτριας ενός βουλευτή που παραιτήθηκε.

Πηγή: Pagenews.gr