Εμβόλια AstraZeneca: Παραδέχτηκε ότι βρίσκεται δύο μήνες πίσω στην παραγωγή

0
18

Μαίνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στην AstraZeneca και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με φόντο τις καθυστερήσεις των δόσεων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Η εταιρεία αποσύρθηκε από τη σημερινή συζήτηση για τα εμβόλια, την τρίτη κατά σειρά που θα πραγματοποιούνταν προκειμένου να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού λίγο νωρίτερα είχε ομολογήσει πως όντως αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca υπερασπίστηκε τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό έναντι της κριτικής από την ΕΕ μετά την ανακοίνωση ότι θα παραδώσει μειωμένη ποσότητα των εμβολίων για την Covid-19.

Όπως υποστήριξε ο Πασκάλ Σοριό στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η AstraZeneca εργάζεται «24 ώρες το 24ωρο επτά ημέρες την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα στην παραγωγή του εμβολίου», ομολογώντας ότι «βασικά βρισκόμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».

Ο Σοριό υποστήριξε ότι η καθυστερημένη απόφαση της ΕΕ να υπογράψει συμβόλαια έδωσε στην AstraZeneca περιορισμένο χρόνο αντίδρασης στα προβλήματα που θα ανέκυπταν με την τροφοδοσία, ενώ η Βρετανία είχε υπογράψει αντίστοιχο συμβόλαιο τρεις μήνες νωρίτερα. Επεσήμανε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο κι ότι δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής.

«Είναι περίπλοκο το πρόβλημα, ειδικά στην αρχική φάση, όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα είδη των προβλημάτων. Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε και με τα εμβόλια που προορίζονταν για τη Βρετανία, αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα, άρα είχαμε τρεις μήνες περισσότερους στη διάθεσή μας να τα διορθώσουμε» είπε.

Αναφορικά με τον κίνδυνο νομικών προσφυγών κρατών μελών της ΕΕ κατά της AstraZeneca για μη τήρηση των υποχρεώσεών της, ο Σοριό ισχυρίστηκε ότι η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων, είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα παραδώσει, αφού εκείνο που συμφώνησε ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατό για να καλύψει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς η ΕΕ επιθυμούσε – παρά τη διαφορά του τριμήνου στην υπογραφή των συμβάσεων – να προμηθευτεί τα εμβόλια ταυτόχρονα με τη Βρετανία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr