Εμβόλια Pfizer Ευρώπη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αγοράσει άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις – Έστω και καθυστερημένα

0
14

To Reuters σε αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί για να αγοράσει μέχρι και 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού, αν και είχε μια καλύτερη ευκαιρία το περασμένο καλοκαίρι. Η καλυτέρευση της εικόνας της πανδημίας στις χώρες της Ευρώπης εκείνη την περίοδο οδήγησαν σε αργοπορία από τη μεριά των αξιωματούχων της ΕΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους και εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, τον Ιούλιο ήταν που η Ένωση απέρριψε την ευκαιρία για μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία. Τι επιφέρει αυτή την αλλαγή πολιτικής;

Το σχέδιο αυτό μπαίνει σε εφαρμογή αφού κάποια από τα υποψήφια εμβόλια που παρήγγειλε η ΕΕ σημείωσαν μη αναμενόμενες καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές, υποχρεώνοντας το ευρωπαϊκό μπλοκ και άλλα πλούσια κράτη να στηριχθούν προς το παρόν σε εμβόλια από λιγότερους παρασκευαστές σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το πρώτο κατά της COVID-19 που εγκρίνεται από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της Δύσης, κυκλοφορεί σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, και αναμένεται να εγκριθεί προς χρήση στην ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε προχθές, Τρίτη, να ασκήσει την οψιόν της για αγορά έως 100 εκατομμύρια πρόσθετων δόσεων βάσει του ισχύοντος συμβολαίου με την Pfizer και την BioNTech, δήλωσε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος της ΕΕ. Βάσει του ίδιου συμβολαίου έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε περισσότερες δόσεις διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για το πόσες από αυτές τις επιπλέον 100 εκατ. δόσεις θα ληφθούν. Η Pfizer δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, ενώ η BioNTech αρνήθηκε να σχολιάσει.

Με βάση το συμβόλαιο με την ΕΕ, οι δύο εταιρίες έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν άμεσα 200 εκατομμύρια δόσεις μετά την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, έναντι 15,5 ευρώ ανά τεμάχιο, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters τον Νοέμβριο. Οι επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις θα διατεθούν στην ίδια τιμή, αλλά θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το χρονοδιάγραμμα, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι Pfizer και BioNTech έχουν πει ότι μπορούν να παρασκευάσουν περίπου 1,3 δισεκτομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2021, αλλά προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγική τους δυναμικότητα καθώς ενισχύεται η παγκόσμια ζήτηση για το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr