Εμβόλιο AstraZeneca: Απειλή εμπάργκο από ΕΕ

0
32

Εξελίξεις στο ζήτημα με το εμβόλιο της AstraZeneca, φαίρνουν οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία απείλησε σήμερα με αποκλεισμό των εξαγωγών του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει πρώτα τις παραδόσεις της. Θυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο βρετανοσουηδικός όμιλος, με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό πως δεν θα μπορέσει να παραδόσει τον αριθμό των προσυμφωνηθέντων δόσεων.

Άνγκελα Μέρκελ

Εμβόλιο AstraZeneca

Εμβόλιο AstraZeneca: Η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στην AstraZeneca: σεβαστείτε το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», πρόσθεσε η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, απευθύνοντας μια σαφή προειδοποίηση, και υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα των παραδόσεων την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι είχε συμφωνηθεί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ενεργοποιήσει διαδικασία που προβλέπεται από το συμβόλαιο για την επίλυση της διένεξης με την AstraZeneca της οποίας οι παραδόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι σαφώς κατώτερες των αριθμών που προβλέπονταν αρχικά.

Εμβόλιο AstraZeneca

Εμβόλιο AstraZeneca

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων που έχει συνάψει η ΕΕ. Κάθε πλευρά έχει τη δυνατότητα να αποστείλει επιστολή στην άλλη πλευρά για να την καλέσει να συμμετάσχει σε διαδικασία επίλυσης της διένεξης, η οποία γίνεται 20 ημέρες αργότερα ανάμεσα στα εκτελεστικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εταιρείας.

Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει το δεύτερο τρίμηνο 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19, πολύ λιγότερες από τις 180 εκατομμύρια για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο συμβόλαιο που υπέγραψε με την ΕΕ.

Άνγκελα Μέρκελ: Θα έκανα το εμβόλιο

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι θετική στον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως δήλωσε η ίδια και διευκρίνισε ότι ευχαρίστως θα λάμβανε το συγκεκριμένο εμβόλιο, ωστόσο θέλει να περιμένει τη σειρά της, αφού είναι 66 ετών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr