Εμβόλιο AstraZeneca: Δεν αποσύρθηκε παρτίδα του λέει ο ΕΟΦ

0
32

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και στους άνω των 65 ετών στην Ελλάδα, όπως αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει κατά σχεδόν 100% από σοβαρή εξέλιξη της νόσου Covid-19, σύμφωνα με μελέτες. Σήμερα υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι υπήρξε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας στην Ελλάδα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν αληθεύουν. Η ανακοίνωση του ΕΟΦ τονίζει: «Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι είχε δηλώσει η Μαρία Θεοδωρίδου στην τελευταία ενημέρωση

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε μιλήσει για το συγκεκριμένο εμβόλιο στην τελευταία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Η καθηγήτρια είχε πει: «Οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων είναι συνεχείς και νέες γνώσεις προστίθενται καθημερινά. Στο τέλος Ιανουαρίου, ο Εθνικός Ευρωπαϊκός Οργανισμός στη συνεδρίασή του αξιολόγησε το εμβόλιο της AstraZeneca, το εμβόλιο της Οξφόρδης, το ενέκρινε με τη σύσταση δε, να γίνεται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και πάνω.

Με την προοπτική ότι το εμβόλιο αυτό θα διατίθετο και στη χώρα μας, και μάλιστα σύντομα, λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε με στόχο να εξετάσει όλα τα δεδομένα που αφορούν στο εμβόλιο.

Ο έλεγχος των δεδομένων ήταν λεπτομερής και εμπεριστατωμένος, με στόχο την εξέταση όλων των στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητά του. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα υπήρχαν από τη βάση των μελετών σχετικά με το εμβόλιο, το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό.

Το εμβόλιο κυρίως, αυτό είναι που πρέπει να συγκρατήσουμε και είναι το πιο σημαντικό, προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιαζόμενους και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία. Είναι σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο, ενώ δημιουργεί αντισώματα και διεγείρει την κυτταρική ανοσία, μειώνοντας σε κάποιο βαθμό και την ιοφορία, δηλαδή την διασπορά του ιού από τον εμβολιαζόμενο.

Αναφορικά όμως με την προστασία για τη σοβαρή και ήπια νόσο, εκείνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, γεγονός το οποίο αποδυνάμωνε την επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου», είπε η καθηγήτρια.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι ανακοίνωσαν Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους

Εμβόλιο AstraZeneca: Θα χορηγείται και στους άνω των 65

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε:  Με βάση, λοιπόν, αυτό το δεδομένο και η Επιτροπή των εμβολίων της χώρας μας, όπως έγινε και με τις εθνικές Επιτροπές άλλων χωρών, αποφάσισε την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από την ηλικία των 18 ετών μέχρι και την ηλικία των 64 ετών, διατυπώνοντας όμως από την πρώτη στιγμή τη θέση, ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα που αναμένονται από τις μελέτες.

Σήμερα, λοιπόν, ένα μήνα μετά από αυτήν την τοποθέτηση, έχουν ήδη δημοσιευτεί με τον τύπο της προδημοσίευσης, τρεις μελέτες που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, δηλαδή στις ομάδες εκείνες που οι αρχικές μελέτες ήταν μειονεκτικές, εντός παρενθέσεως, διότι εξαρχής δεν είχαν μπει τα άτομα μεγάλης ηλικίας στην μελέτη».

Εμβόλιο AstaZeneca: Τι δείχνουν οι μελέτες

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr