Εμβόλιο AstraZeneca: Τι υποστηρίζει για τις θρομβώσεις ο ΠΟΥ

0
10

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), και συγκεκριμένα η συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων, δήλωσε σήμερα ότι θεωρείται εύλογη η σύνδεση των σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, σε μια δήλωση που εκδόθηκε μετά από μια ανασκόπηση των τελευταίων παγκόσμιων δεδομένων, ανέφεραν ότι χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες για την πλήρη κατανόηση της πιθανής σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και πιθανών παραγόντων κινδύνου.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει το πάνελ των εμπειρογνωμόνων.

Την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες πρόκειται να συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τα επιπλέον δεδομένα.

Η Εσθονία «παγώνει» τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών

Η Εσθονία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι πρόκειται να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού της χώρας. Σημειώνεται ότι η σήμερα η Βρετανία ανακοίνωσε πως σταματάει τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου για πολίτες κάτω των 30 ετών, ενώ χθες ανακοίνωσε τη διακοπή των δοκιμών του εμβολίου σε παιδιά και εφήβους.

Η Εσθονία ανέφερε ότι η απόφαση βασίστηκε σε αναφορές ότι το εμβόλιο ενδέχεται να συνδέεται με την σπάνια παρενέργεια θρόμβωσης, καθώς στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά θρομβώσεων. Ο επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της κυβέρνησης Irja Lutsar δήλωσε ότι θα η αναστολή του εμβολίου θα παραμείνει σε ισχύ όσο αναμένουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα των θρομβώσεων.

Η Βρετανία συνιστά να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 30 ετών

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 30 ετών, εξαιτίας της εμφάνισης μία σπάνιας παρενέργειας θρόμβωσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας (JVCI).

Πλέον οι νέοι μεταξύ 18 και 29 ετών θα λαμβάνουν είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε της Moderna κατά του κορωναϊού. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της JCVI Wei Shen Lim, δήλωσε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία , η επιτροπή ενημέρωσε ότι είναι προτιμότερο να χορηγείται σαν εναλλακτική άλλο εμβόλιο, αντί αυτού της AstraZeneca.

«Είναι ξεκάθαρό ότι οι περιπτώσεις θρομβώσεων είναι κοινές παρενέργειες των εμβολίων του κορωναϊού. Πολύ πιο κοινές από την ίδια την ασθένεια και πιθανόν να συνδέονται αναφορικά με τους αριθμούς που έχουμε δει σε ορισμένα εμβόλια» ανέφερε ο σύμβουλος της βρετανικής επιτροπής εμβολιασμών, Πίτερ Ίνγκλις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr