Εμβόλιο κορωνοϊός: Αυτός είναι ο «χάρτης» για όσα έχουν μπει σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών

0
14

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος αναδημοσίευσε ένα «χάρτη» της Wall Street Journal με τα εννέα εμβόλια κορωνοϊού που συγκεντρώνουν πιθανότητες να έχουν αποτελέσματα κατά του ιού και το χρονοδιάγραμμα για τις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ που είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Μόσιαλος ανέβασε τον συγκεκριμένο «χάρτη» στον λογαριασμό του στο Facebook.

Δείτε τον «χάρτη»

Επίσης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Μόσιαλος παρατήρησε για το εμβόλιο της Pfizer πως πρόκειται για μια πολύ μεγάλη κλινική δοκιμή με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. «Έχουν επεκτείνει τις έρευνες και κάνουν και σε παιδιά και σε ηλικιωμένους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε.

«Η Pfizer είπε ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές, περίπου 2 εβδομάδες, θα ανακοινώσει τα πρώτα της αποτελέσματα και αν όλα πάνε καλά θα προχωρήσουν στις διαδικασίες έγκρισης. Το θετικό με αυτό το εμβόλιο μέχρι στιγμής είναι ότι δεν υπήρξε κάποια διακοπή της κλινικής μελέτης, δεν είχαμε μέχρι στιγμής κάποια μεγάλη παρενέργεια, έτσι ώστε να καθυστερήσουν οι διαδικασίες». Για το εμβόλιο της Moderna, «είπαν πως τον Δεκέμβριο θα κάνουν τις πρώτες τους ανακοινώσεις και αυτοί», επισήμανε ο κ. Μόσιαλος.

Στο μεταξύ, παρόμοια ανοσοαπόκριση και στους ηλικιωμένους και στους νέους προκαλεί το πειραματικό εμβόλιο κατά της COVID-19, που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc.

Εμβόλιο κατά της COVID-19 που θα είναι αποτελεσματικό θεωρείται σημαντικός παράγοντας που θα αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπων, έχει επιφέρει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και έχει διαταράξει τη φυσιολογική ζωή των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι αποκρίσεις ανοσογονικότητας ήταν παρόμοιες μεταξύ των ενηλίκων μεγαλύτερης και νεαρότερης ηλικίας και ότι η αντιδραστικότητα ήταν χαμηλότερη στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους η σοβαρότητα της ασθένειας COVID-19 είναι μεγαλύτερη» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της AstraZeneca. «Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του AZD1222» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι Financial Times έγραψαν νωρίτερα σήμερα ότι το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc, ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ αυτών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορονοϊο. Η εφημερίδα επικαλέστηκε δύο ανθρώπους που έχουν γνώση του ευρήματος αυτού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr