Εμβόλιο κορωνοϊός: Ετοίμασε και δεύτερο η Κίνα – Φτάνει στο 78% σε αποτελεσματικότητα

0
42

Ευχάριστα νέα έρχονται από την Κίνα την ώρα που οι εμβολιασμοί καθυστερούν σε πολλές χώρες του κόσμου για μια σειρά λόγους. Η χώρα ετοιμάζει ένα δεύτερο εμβόλιο που παρουσιάζει αποτελεσματικότητα της τάξης του 78%.

Αξιωματούχοι της Βραζιλίας δήλωσαν ότι ένα εμβόλιο κορωνοϊού που κατασκευάστηκε από κινεζική εταιρεία ήταν αποτελεσματικό, ενισχύοντας τις πιθανότητες έγκρισής και κατ’επέκταση κυκλοφορίας του σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αξιωματούχοι στην πολιτεία του Σάο Πάολο, όπου ινστιτούτο ιατρικής έρευνας πραγματοποίησε μεγάλη μελέτη για το εμβόλιο που παρασκεύασε η φαρμακευτική Sinovac, που εδρεύει στο Πεκίνο, δήλωσε ότι παρουσίασε ποσοστό αποτελεσματικότητας 78%.

Δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στον εμβολιασμό δεν εμφάνισαν παρενέργειες. Εν αναμονή της έγκρισης, το εμβόλιο, που ονομάζεται CoronaVac, έχει ήδη αποσταλεί σε όλο τον κόσμο καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Η φαρμακευτική Sinovac έχει πουλήσει ήδη περισσότερες από 300 εκατομμύρια δόσεις, κυρίως σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, αντιπροσωπεύοντας περίπου τις μισές από τις συνολικές δόσεις που η Κίνα λέει ότι οι κατασκευαστές εμβολίων ήταν σε θέση να παράγουν το 2020.

Τα νέα από το εμβόλιο της Moderna

Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19 της εταιρίας Moderna είναι πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια περίπου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της, Στεφάν Μπανσέλ σήμερα, αν και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να υπάρξει μια οριστική αξιολόγηση. Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας, που πέρυσι εξέπληξε ολόκληρο τον κόσμο καθώς ανέπτυξε εμβόλιο κατά της ασθένειας που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό σε μερικές μόλις εβδομάδες, έλαβε χθες την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμβόλιό της.

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη και η φαρμακοεπαγρύπνηση εμβολίων συνήθως απαιτούν χρόνια, η διάρκεια της προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19 είναι ένα ερώτημα που συνεχίζει να απασχολεί τους επιστήμονες και τις ρυθμιστικές αρχές. «Το εφιαλτικό σενάριο που περιγράφηκε στα μέσα ενημέρωσης στην άνοιξη, με ένα εμβόλιο που θα λειτουργεί μόνο για ένα μήνα ή δύο, έχει, νομίζω, εξαφανιστεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο όμιλος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Oddo BHF.

«Η ανοσολογική απόκριση που δημιουργείται στον ανθρώπινο οργανισμό φθίνει με πολύ αργούς ρυθμούς… Πιστεύουμε ότι δυνητικά θα υπάρχει προστασία για περίπου δυο χρόνια». Ο Μπανσέλ πρόσθεσε ότι η εταιρία του πρόκειται να αποδείξει ότι το εμβόλιό της θα είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με επιστήμονες, τα εμβόλια που έχουν προσφάτως αναπτυχθεί αναμένεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι των δύο αυτών μεταλλάξεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr