Εμβόλιο κορωνοϊός: Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί τους λόγους της διακοπής των ερευνών

0
16

Ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρθηκε στην διακοπή των κλινικών ερευνών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο κ. Μόσιαλος έγραψε χαρακτηριστικά:

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε πάρει ασπιρίνη γιατί υποφέραμε από πονοκέφαλο η για άλλους λόγους. Αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι διαβάσαμε ποτέ τις οδηγίες χορήγησης η τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (τις επισυνάπτω στα σχόλια).

Το αναφέρω αυτό γιατί γίνεται (και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό) συζήτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων. Σχεδόν όλα τα φάρμακα και εμβόλια προκαλούν παρενέργειες σε ορισμένους χρήστες. Αλλά τα θετικά τους αποτελέσματα είναι περισσότερα για τη μεγάλη πλειοψηφία όσων τα λαμβάνουν σε σύγκριση με τις παρενέργειες που προκαλούν. Αυτό που εξετάζουμε είναι η σχέση οφέλους/κινδύνου παρενεργειών. Φυσικά έχει μεγάλη σημασία ο τύπος των παρενεργειών. Πολλές είναι παροδικές (πονοκέφαλος, πυρετός, ένα μικρό εξάνθημα) άλλες είναι σοβαρότερες.

Έχει επίσης σημασία η συχνότητα εμφάνισης των παρενεργειών. Αν έχουμε 10 μακροχρόνιες νοσηλείες ανά 100 εθελοντές που λαμβάνουν ένα νέο φάρμακο θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ για την ασφάλεια αυτού του φαρμάκου. Αν όμως έχουμε 2-3 ανα 20-30,000 εθελοντές, οι νοσηλείες είναι σύντομες και δεν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των εθελοντών τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τα οφέλη από το νέο φάρμακο η το εμβόλιο.

Αν τα οφέλη είναι σημαντικά τότε το νέο φάρμακο η το εμβόλιο θα εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Αν όμως οι παρενέργειες είναι μεγάλες, αφορούν σε μεγάλο αριθμό εθελοντών και τα οφέλη από τη χορήγηση του νέου εμβολίου είναι μικρά, τότε το νέο εμβόλιο δεν θα εγκριθεί.

Στην περίπτωση του εμβολίου της Οξφόρδης έγινε προσωρινή διακοπή των κλινικών μελετών για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Και αυτό έγινε παρότι υπάρχουν μεγάλες πιέσεις (και πολιτικές) και μεγάλες προσδοκίες για να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο σύντομα. Οι ερευνητές ακολούθησαν τις σωστές πρακτικές και δεν αποσιώπησαν το πρόβλημα. Οι διακοπές των ερευνών συμβαίνουν συχνά σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των φαρμάκων/εμβολίων. Αντιθέτως η έγκριση εμβολίου με ανεπαρκή στοιχεία όπως έγινε πρόσφατα στη Ρωσία δεν συνάδει με τις διεθνείς πρακτικές”.

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε πάρει ασπιρίνη γιατί υποφέραμε από πονοκέφαλο η για άλλους λόγους. Αμφιβάλλω αν οι…

Gepostet von Ηλίας Α. Μόσιαλος am Donnerstag, 10. September 2020

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr