Εμβόλιο κορωνοϊού: Έτσι νιώθουν οι ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid-19 μετά τον εμβολιασμό

0
144

Στην «μάχη» κατά του κορωνοϊού έχει ριχτεί ο πλανήτης, με τα κράτη να συνεχίζουν τους εμβολιασμούς, είτε με το σκεύασμα της Pfizer είτε με αυτό της AstraZeneca είτε με κάποιο άλλο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σχολιαστεί το κατά πόσο οι εμβολιασμοί κατά του ιού μειώνουν τα επίμονα συμπτώματα των ασθενών με μακράς διάρκειας Covid-19.

Εμβόλιο κορωνοϊού:  Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις ότι μερικοί νιώθουν πολύ καλύτερα μετά το εμβόλιο. Ωστόσο, είναι δύσκολο να βρουν από τώρα συμπεράσματα.

Η λεγόμενη «μακρά Covid-19» μπορεί να ταλαιπωρεί κάποιον για αρκετούς μήνες με ένα ή περισσότερα συμπτώματα που δεν λένε να υποχωρήσουν, ένα φαινόμενο που βρίσκεται υπό μελέτη ολοένα περισσότερο. Οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να μελετούν τις επιπτώσεις των εμβολίων στα άτομα με μακρόχρονη νόσο και, σύμφωνα με τους «New York Times», φαίνεται πως μερικοί νιώθουν καλύτερα, πολλοί δεν αισθάνονται κάποια αλλαγή, ενώ λίγοι λένε πως νιώθουν χειρότερα.

Ο λοιμωξιολόγος δρ Ντάνιελ Γκρίφιν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι το 40% των ασθενών με μακρόχρονη Covid-19 που εμβολιάστηκαν νιώθουν στη συνέχεια βελτίωση των συμπτωμάτων τους, π.χ. λιγότερη κόπωση ή επαναφορά της όσφρησής τους. Άλλοι ειδικοί δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, όπως ο λοιμωξιολόγος δρ Μάικλ Πελούζο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον οποίο «ακούγονται διάφορες ιστορίες, αλλά έχω δει πολύ λίγα στοιχεία μέχρι τώρα».

Εμβόλιο κορωνοϊού

Εμβόλιο κορωνοϊού

Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι αναφέρει βρετανική μελέτη

Πρόσφατη βρετανική μελέτη βρήκε ότι οκτώ μήνες μετά τη νοσηλεία τους με Covid-19, όσοι είχαν εμβολιαστεί, εμφάνισαν βελτίωση στα επίμονα συμπτώματά τους, αντίθετα με όσους δεν εμβολιάστηκαν. Έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό τους, οι 44 ασθενείς ανέφεραν βελτίωση στο 23% των συμπτωμάτων τους, όπως οι πόνοι στις αρθρώσεις και η δύσπνοια, έναντι μικρότερης βελτίωσης στο 15% των συμπτωμάτων που ανέφεραν οι 22 ασθενείς που δεν έκαναν το εμβόλιο της Pfizer ή της AstraZeneca.

Μία άλλη βρετανική έρευνα σε 345 άτομα βρήκε ότι δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου το 32% ένιωθαν καλύτερα από άποψη επίμονων συμπτωμάτων (οι 18, μάλιστα, ένιωσαν όπως πριν αρρωστήσουν), ενώ περίπου οι μισοί δεν ανέφεραν κάποια διαφορά μετά το εμβόλιο.

Οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν γιατί μερικοί ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid-19 φαίνεται να βελτιώνονται μετά το εμβόλιο, ενώ οι περισσότεροι δεν βλέπουν αισθητή διαφορά. «Πιθανώς υπάρχει μία υποκατηγορία ανθρώπων που έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο μακράς Covid-19, οι οποίοι ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια, αλλά άλλοι έχουν διαφορετικό υποτύπο», εξηγεί επ’ αυτού ο λοιμωξιολόγος δρ Άνταμ Λόρινγκ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr