Εμβόλιο κορωνοϊού Οξφόρδης: Αποτελεσματικό σε ποσοστό 70%

0
15

Ευχάριστα είναι τα νέα από το «μέτωπο» των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με νέα έρευνα, το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca είναι αποτελεσματικό κατά 70% στην πρόληψη προσβολής των συμμετεχόντων από τον ιό και την εμφάνιση συμπτωμάτων της Covid-19.

«Για θρίαμβο και απογοήτευση ταυτόχρονα» κάνει λόγο το BBC, καθώς τα αποτελέσματα αυτά της έρευνας έρχονται μετά τις ανακοινώσεις των Pfizer/BioNTech και Moderna που θέλουν τα δικά τους εμβόλια να είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 95%. Ωστόσο, το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι φθηνότερο και ευκολότερο στη συντήρηση, άρα μπορεί να διανεμηθεί χωρίς προβλήματα σε όλον τον κόσμο σε σχέση με τα άλλα δύο.

Σημειώνεται μάλιστα, πως το σκεύασμα της Pfizer αναμένεται να λάβει έγκριση στη Βρετανία ίσως την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επιτάχυναν τη διαδικασία παραγωγής του εμβολίου, η οποία συνήθως κρατά πολλά χρόνια, ολοκληρώνοντάς την σε μερικούς μήνες, ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει προ-παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών:

Πάνω από 20.000 εθελοντές μετείχαν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης, οι μισοί στη Βρετανία κι οι υπόλοιποι στη Βραζιλία. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου αναφέρθηκαν 30 κρούσματα της Covid-19 και άλλα 101 σε εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, άρα η αποτελεσματικότητά του εκτιμήθηκε στο 70% – αν και το ποσοστό αυτό είχε φθάσει στο 90% σε μια ομάδα εθελοντών που είχαν λάβει μια αρχική μισή δόση και στη συνέχεια μια ολόκληρη.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα σώσει πολλές ζωές», δήλωσε ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, καθηγητής Άντριου Πόλαρντ. «Είναι συναρπαστικό, βρήκαμε ότι ένα από τα δοσολογικά μας σχήματα ίσως είναι γύρω στο 90% αποτελεσματικό κι εφόσον χρησιμοποιηθεί αυτό το δοσολογικό σχήματα μπορούν να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα με τις σχεδιαζόμενες προς παραγωγή δόσεις. Η σημερινή ανακοίνωση κατέστη εφικτή χάρη στους πολλούς εθελοντές που μετείχαν στις δοκιμές και τη σκληρή δουλειά της ταλαντούχου ομάδας των ερευνητών», ανέφερε.

Στη Βρετανία έχουν ήδη παρασκευαστεί τέσσερα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες 96 εκατομμύρια δόσεις. Αλλά θα πρέπει πρώτα να ανάψουν το πράσινο φως οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, που θα συνεκτιμήσουν τόσο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του όσο και τα υψηλά στάνταρ στη διαδικασία της παραγωγής, κάτι που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr