Εμβόλιο Moderna: Νωρίτερα θα υπάρξει η γνωμοδότηση για την έγκρισή του στην Ευρώπη

0
10

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρώπη είναι κρίσιμη με αποτέλεσμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να επισπεύσει τη συνεδρίαση του, όπου θα εξετάσει αν θα δοθεί η έγκριση για το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού.

Η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει στις 6 Ιανουαρίου και αν το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας εγκριθεί, τότε θα είναι το δεύτερο μετά από αυτό των Pfizer – BioNTech που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Αμερικανοί παρασκευαστές της Moderna έστειλαν πρόσθετα δεδομένα γρηγορότερα από το αναμενόμενο και έτσι ο EMA θα συνεδριάσει στις 6 Ιανουαρίου σε μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση, έξι ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 12 Ιανουαρίου, για να «εκδώσει τα πορίσματά μου, αν αυτό είναι εφικτό», όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που θυμίζουμε ότι έχει έδρα το Άμστερνταμ στην Ολλανδία.

Τι ανακοίνωσε σήμερα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο εμβολιασμός στις ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου. Θυμίζουμε ότι ο εμβολιασμός, βέβαια, έχει ξεκινήσει ήδη στη Βρετανία που, όμως, μετά το Brexit δεν είναι χώρα της ΕΕ.

«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter. Παράλληλα, σημείωσε: «Είναι η ώρα της Ευρώπης. Προστατεύουμε τους πολίτες μας μαζί, είμαστε πιο δυνατοί μαζί».

«Οι 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα», δήλωσε εν τω μεταξύ χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως έχει αναφέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κορωνοϊό για την 21η Δεκεμβρίου, μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων πριν από το τέλος του 2020.

«Κάθε μέρα μετράει. Εργαζόμαστε με ταχύτητα για να εγκρίνουμε τα εμβόλια που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε η ίδια στο Twitter, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου για το θέμα της έγκρισης του εμβολίου, μία εβδομάδα δηλαδή πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr