Εμβόλιο Pfizer: Ασφαλές και αποτελεσματικό σε παιδιά 5-11 ετών – Τι δείχνει η κλινική μελέτη

0
186

Εμβόλιο Pfizer: Μέχρι το τέλος του 2021, θα γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Το παιδικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό από την Pfizer, είναι ασφαλές στις ηλικίες των 5-11 ετών και προκαλεί ισχυρή ανοσιακή απόκριση, δείχνουν τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης. Τα αποτελέσματα της δοκιμής σε 2.268 παιδιά έδειξαν ότι το εμβόλιο προσέφερε επίπεδα αντισωμάτων συγκρίσιμα με αυτά που καταγράφγονται σε νέους 16-25 ετών όταν λαμβάνουν την πλήρη δόση, ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Pfizer και η γερμανική BioNTech που ανέπτυξε αρχικά το εμβόλιο.

Τα δεδομένα για μείωση ή μη του κινδύνου Covid-19 θα είναι διαθέσιμα αργότερα, ανέφεραν οι δύο εταιρείες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το εν λόγω εμβόλιο περιέχει μικρότερη δόση mRNA.

Εμβόλιο Pfizer: Θα υποβληθεί αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση του παιδικού εμβολίου

Η ανακοίνωσή τους έρχεται εν μέσω πιέσεων για τον εμβολιασμό των μαθητών στις ΗΠΑ καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στις νεαρές ηλικίες λόγω του στελέχους Δέλτα. Οι δύο εταιρείες γνωστοποίησαν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση του παιδικού εμβολίου στις ΗΠΑ και θα διαθέσουν τα δεδομένα και στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Εμβόλιο Pfizer

Η παιδική «βερσιόν» του εμβολίου περιέχει 10 μικρογραμμάρια mRNA, το ένα τρίτο της δόσης για ενήλικες, λόγω του μικρότερου σωματικού βάρους των παιδιών. Την Παρασκευή, συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων απέρριψε το αίτημα της Pfizer για διάθεση τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε όλους τους εμβολιασμένους άνω των 16 ετών. Συνέστησε αναμνηστική δόση μόνιο για τους άνω των 65 και όσους αντιμετωπίζουτν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της Covid-19.

Εμβόλιο Pfizer: Εντός ημερών η απόφαση

Η τελική απόφαση της FDA αναμένεται εντός λίγων ημερών. Συνήθως ακολουθεί τις συστάσεις των ανεξάρτητων συμβουλευτικών επιτροπών, δεν είναι όμως υποχρεωμένη να το κάνει. Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε στο Bloomberg ότι η κλινική μελέτη του παιδιατρικού εμβολίου θα επεκταθεί σε επιπλέν δείγμα 2.250 παιδιών 5-11 ετών. Εντός του τελευταίου τριμήνου του 2021 αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για ενήλικες παρέχει προστασία 88% στους πλήρως εμβολιασμένους, η οποία μειώνεται στο 77% τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. 

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr