Εμβόλιο Pfizer: Ευχάριστα νέα για τους καρκινοπαθείς

0
33

Το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech είναι ασφαλές για όσους ασθενείς που κάνουν ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου, με φάρμακα που ανήκουν στους λεγόμενους «αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου» («immune checkpoint inhibitors»), σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες. Την ίδια ώρα εξελίξεις υπάρχουν και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς και για το πολυσυζητημένο εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση για το εμβόλιο τύπου mRNA στο περιοδικό ογκολογίας «The Lancet Oncology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μελέτησαν 134 εμβολιασθέντες καρκινοπαθείς, από τους οποίους οι 18 έκαναν και χημειοθεραπεία εκτός από την φαρμακευτική ανοσοθεραπεία.

Εμβόλιο Pfizer: Ευχάριστα νέα για τους καρκινοπαθείς

Εμβόλιο Pfizer: Ευχάριστα νέα για τους καρκινοπαθείς

Διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον ερευνητή δρα Ίντο Βολφ του Ιατρικού Κέντρου Σουράσκι του Τελ Αβίβ, ότι «το εμβόλιο είναι διπλά ασφαλές, καθώς δεν είδαμε ούτε επιπτώσεις στην ανοσοθεραπεία, ούτε σοβαρές παρενέργειες από το ίδιο το εμβόλιο. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο πρέπει να δίνεται σε αυτούς τους ασθενείς, ιδίως όσους ζουν σε περιοχές με έξαρση της Covid-19».

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν γι’ αυτούς τους ασθενείς, όπως κατά πόσο θα υπάρξουν κάποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Μελετήσαμε τους ασθενείς μας μόνο λίγες εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποιων επιπτώσεων σε βάθος χρόνου».

Υπό διερεύνηση επίσης βρίσκεται κατά πόσο άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως αυτά των χημειοθεραπειών, μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Εμβόλιο Pfizer: Υπέβαλε αίτημα για έγκριση του εμβολίου και σε παιδιά

Η Pfizer υπέβαλλε χθες αίτηση στις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ (FDA) ζητώντας την έγκριση του εμβολίου της και για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών. Σημειώνεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου άγγιζε το 92%, ενώ έκρινε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για παιδιά ηλικίας 12 ετών.

Η ανακοίνωση αυτή ουσιαστικά σηματοδοτεί ένα βήμα προς την πιθανή έναρξη εμβολιασμών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr