Ενδοοικογενειακή βία Ελλάδα: Αύξηση της βίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας

0
68

Ενδοοικογενειακή βία Ελλάδα: Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα φαινόμενο με σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ένα φαινόμενο που δεν έχει σύνορα, κοινωνική θέση, οικονομική κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο, φύλο, φυλή, εθνικότητα ή χρώμα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα 2010-2018 καταγγέλθηκαν στις αστυνομικές Αρχές περισσότερα από 28.000 περιστατικά. Το χρονικό διάστημα της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει αύξηση των τηλεφωνικών καταγγελιών σχετικά με τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις στις διωκτικές Αρχές.

«Στη χώρα μας ο αριθμός των καταγγελιών συγκριτικά με το περασμένο αντίστοιχο διάστημα δε δείχνει αύξηση» τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Δήμητρα Ευαγγέλου, σύμβουλος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής. «Βέβαια», προσθέτει, «είναι δύσκολο να ερμηνεύει κανείς με εγκυρότητα τη σημασία για δυο λόγους: πρώτον, το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό και η σύγκριση σε στατιστική βάση αδύνατη. Δεύτερον, οποιαδήποτε συσχέτιση της εικόνας με τις συνθήκες εγκλεισμού είναι παρακινδυνευμένη.

Για να είμαστε σε θέση να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, πρέπει αφενός να περιμένουμε, αφετέρου να μελετήσουμε το φαινόμενο και τις τυχόν συσχετίσεις του με τις παρούσες συνθήκες». Πάντως, οι σημερινές συνθήκες εγκλεισμού, σύμφωνα με την κ. Ευαγγέλου, είναι πιθανό να παραγάγουν νέα φαινόμενα ψυχολογικής πίεσης και αγχώδους συμπεριφοράς ή να εντείνουν ήδη υπάρχουσες καταστάσεις πίεσης και άγχους, με συνακόλουθες επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις και στις σχέσεις μέσα στη συνοίκηση.

«Βιώνουμε», υπογραμμίζει, «ένα μοναδικό σε έκταση και ένταση φαινόμενο, μια απειλή για την οποία δεν υπάρχει κοινή αναφορά στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία». Η ενδοοικογενειακή βία συνοδεύεται από ένα σημαντικό «σκοτεινό αριθμό εγκληματικότητας», δηλαδή πάντα υπάρχουν κάποια περιστατικά που δεν καταγγέλλονται.

Πηγή: Pagenews.gr