Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Σκοτώνουν 3 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid

0
70

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Στην Ελλάδα ο επιπολασμός των πολυανθεκτικών λοιμώξεων είναι 9% ενω στην ΕΕ 6%.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι εκ των βασικών αιτίων θανάτου για το 33% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που πεθαίνουν μεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σύμφωνα με στοιχεία από ευρωπαϊκή μελέτη, που αναφέρθηκαν σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογικη Χρήση των Αντιβιοτικών. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες το 70% των ασθενών στις ΜΕΘ παιρνουν καποιο αντιβιοτικο και στο 30% των περιπτώσεων δεν είναι αναγκαίο.

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Στις ΜΕΘ καταγράφεται το 20%

Η κα Ευαγγελία Δούκα, διευθυντρια ΜΕΘ ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εξήγησε ότι στις ΜΕΘ που είναι η «καρδιά» του νοσοκομείου -αν και με μόλις 10 κλίνες κατα μέσο όρο- καταγράφεται το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων λογω της ευκολίας μετάδοσης των μικροβίων στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

«Οι πολυανθεκτικές λοιμώξεις στις ΜΕΘ δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Γι’ αυτό και είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση ακόμα και εν καιρώ πανδημίας. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της παρεχόμενης φροντίδας στις ΜΕΘ αλλά αυτό προϋποθέτει βελτίωση υποδομών και διαρκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου του προσωπικού», συμπλήρωσε.

Η κα Δούκα αναφερόμενη στα γενικότερα αίτια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων επεσήμανε τρεις παράγοντες:

  • το νοσοκομειακό περιβάλλον πχ επισκεπτηριο, αναλογια γιατρών – ασθενών, καθαριότητα
  • η συμμόρφωση στις ορθές πρακτικές όπως η υγιεινή χεριών
  •  η μη ορθή χρήση αντιβιοτικών

Με τη σειρά του ο κος Νίκος Σύψας, καθηγητής ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Λαϊκό) υπενθύμισε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια λόγω κατάχρησης των αντιβιοτικών στο άμεσο μέλλον θα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως στο άμεσο μέλλον. Αλλά και στις μέρες μας, κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή του λόγω πολυανθεκτικών λοιμώξεων.

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Αρνητική ελληνική πρωτιά

Στην Ελλάδα ο επιπολασμός των πολυανθεκτικών λοιμώξεων είναι 9% ενω στην ΕΕ 6% και δεν προκαλεί εντύπωση καθώς η χώρα μας σύμφωνα με το ECDC το 2019 ήταν 1η στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά. Αλλά και σε όλη την περίοδο της επιδημίας στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ θα περίμενε κανείς να συμβεί το αντίθετο. Ενδεικτικά, δημοσκόπηση που έγινε φέτος τον Απρίλιο κατέγραψε αύξηση κατανάλωσης αντιβιοτικών «υπό τον φόβο του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης», όπως παραδέχονταν οι πολίτες που έλαβαν μέρος.

Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ) «για κοινά συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος και το συνάχι το 66% των συμπολιτών μας θα επιμείνει να πάρει αντιβιοτικό για να προλάβει κατι αλλο, όπως ισχυρίζεται».

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Και πρόσθεσε ότι, το 65% των αντιβιοτικών σήμερα συνταγογραφείται απο γιατρό -όπως ορίζει ο νόμος- και το υπολοιπο ποσοστο αφορά σε πολίτες που ακόμα και σήμερα «βρίσκουν τρόπο να το προμηθευτούν από το φαρμακείο».

Οι ομιλητές ομόφωνα τόνισαν την ανάγκη εκπαίδευσης τόσο των γιατρών όσο και των πολιτών, για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών αλλά και την ενδυνάμωση του ρόλου των Επιτροπών Λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Το Εθνικο Σχεδιο για τη Μικροβιακή Αντοχή με διάρκεια απο το 2019 έως το 2024 έχει τέσσερις βασικούς άξονες που θέτουν τις βάσεις για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Αλλά όπως τόνισε ο κ. Σύψας θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr