Ενεργειακή κρίση: Σε αναζήτηση εναλλακτικών για το αέριο η Ευρώπη

0
41

Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση εναλλακτικών με κάποια κράτη μέλη να βρίσκονται σε δεινή θέση.

Η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται μέρα με την μέρα λόγω του ουκρανικού πολέμου. Μετά από το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία, η Ευρώπη προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις με τον χρόνο να μειώνεται διαρκώς. Πέρα όμως από αυτό πρόβλημα έχει παρουσιάσει η παροχή αερίου που προέρχεται από την Ουκρανία.

Μετά από όλα αυτά, η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Γιαμάλ – Ευρώπης που διασχίζει την Πολωνία και σταμάτησε να στέλνει αέριο σε διανομέα στη Γερμανία. Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε 31 ξένες εταιρείες την Τετάρτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικές προμήθειες»

Η Gazprom Germania και η EuRoPol Gaz, η διαχειρίστρια εταιρεία του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ – Ευρώπης, ήταν στον κατάλογο. «Δεν θα υπάρξουν σχέσεις με αυτές τις εταιρείες, απλά απαγορεύονται», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ – η χώρα του οποίου είναι σημαντικός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου – δήλωσε ότι η Ρωσία δεν προμηθεύει πλέον τις θυγατρικές της Gazprom Germania, αλλά ότι έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικές προμήθειες. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το ολλανδικό φυσικό αέριο, τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν για λίγο κατά 14% το πρωί της Πέμπτης, αλλά έκτοτε υποχώρησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Intercontinental Exchange.

Οι εξελίξεις δείχνουν μια αυξανόμενη τόλμη της Ρωσίας να διαταράξει τις ενεργειακές της εξαγωγές προς την Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα έκλεισε τις κάνουλες προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, υλοποιώντας την υπόσχεση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου προς τις «μη φιλικές» χώρες που αρνούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια, αντί για τα ευρώ ή τα δολάρια που αναγράφονται στις συμβάσεις τους. Το 2021 η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 45% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να μειώσει την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου κατά 66% έως το τέλος του έτους, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα το επιτύχει.

Η Ουκρανία κλείνει την στρόφιγγα λόγω βλάβης

Ακόμη και ενώ ο πόλεμος μαίνεται για περισσότερο από δύο μήνες, το φυσικό αέριο από τη Ρωσία συνέχισε να ρέει προς τα δυτικά, σε μεγάλο βαθμό μέσω αγωγών στην Ουκρανία. Αλλά αργά την Τρίτη, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε ότι ανέστειλε τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του σημείου διαμετακόμισης Σοχρανίφκα, το οποίο επεξεργάζεται έως και 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη.

Ο ουκρανικός διαχειριστής μίλησε για «παρεμβάσεις των κατοχικών δυνάμεων» για την ανακοίνωση της αναστολής του δρομολογίου. Κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι παραβίασαν το σημείο διέλευσης και απομυζούσαν φυσικό αέριο. Ως αποτέλεσμα, ο διαχειριστής δήλωσε ότι η «σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της ουκρανικής μεταφοράς φυσικού αερίου» είχε τεθεί σε κίνδυνο και αναγκάστηκε να αναστείλει τις ροές φυσικού αερίου.

Δεν ήταν σαφές πότε θα ξαναρχίσουν οι ροές αερίου μέσω της Σοχρανίφκα, σημειώνει το CNN.

Το αντίκτυπο του κλεισίματος της Σοχρανίφκα

Ο ευρύτερος αντίκτυπος είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος. Ενώ η Ουκρανία μεταφέρει συνολικά περίπου το 30% της προμήθειας φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Independent Commodity Intelligence Services, ο αγωγός που επλήγη αντιπροσωπεύει μόλις το 2,3% της συνολικής προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η μέτρια αντίδραση της αγοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υγιή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, υπό φυσιολογικές συνθήκες και στον όγκο ρεκόρ εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο Τομ Μάρζεκ – Μάνσερ, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης φυσικού αερίου της ICIS.

«Η αγορά είναι στην πραγματικότητα αρκετά καλά εφοδιασμένη αυτή τη στιγμή, με όλα τα στοιχεία υπόψη», δήλωσε.

Όμως, η διακοπή εγείρει τη δυσάρεστη προοπτική περαιτέρω διαταραχών στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο καθώς συνεχίζονται οι μάχες. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν τις αγορές και να στείλουν τις ήδη αυξημένες τιμές της ενέργειας ακόμη πιο ψηλά.

Αναπροσανατολισμός των ροών αερίου

Η διακοπή της Σοχρανίφκα δημιουργεί έλλειψη 16 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, δήλωσε η Κατερίνα Φιλιπένκο, βασική αναλύτρια για την παγκόσμια προμήθεια φυσικού αερίου στη Wood Mackenzie. Αλλά «υπάρχει αρκετή φυσική ικανότητα για να αντισταθμίσει πλήρως αυτή τη διακοπή», δήλωσε στο CNN Business. Ο διαχειριστής φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου σε ένα άλλο σημείο διέλευσης, που ονομάζεται Σούτζα, το οποίο βρίσκεται πιο δυτικά σε έδαφος που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση.

Αλλά η Gazprom αρνήθηκε να κλείσει επιπλέον ροές κατά μήκος αυτής της εναλλακτικής διαδρομής – λέγοντας ότι αυτό θα ήταν «τεχνικά αδύνατο». Παρ’ όλα αυτά, ο Φιλιπένκο δήλωσε ότι ο αντίκτυπος θα είναι μικρός και η Ευρώπη θα πρέπει ακόμη να επιτύχει σχεδόν τους στόχους της για την αποθήκευση φυσικού αερίου για αργότερα φέτος, είπε.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ είναι γεμάτες κατά 37% περίπου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Αυτό είναι περίπου φυσιολογικό για την εποχή του έτους, αλλά απέχει πολύ από τον στόχο του 80% που έχει θέσει η Ένωση για τον Νοέμβριο.

Ποιες χώρες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα;

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα επηρεαστούν πιο άμεσα από τη μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με ερευνητικό σημείωμα της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης, εξαρτάται ιδιαίτερα από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά είναι σχετικά απομονωμένη από την τελευταία διακοπή της Σοχρανίφκα. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία μεταφέρεται μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, δήλωσε την Τετάρτη στο CNN η Σούζαν Άνγκραντ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr