Ενεργειακή κρίση: Στα 230 δισεκατομμύρια το κόστος για τα νοικοκυριά

0
48

Ενεργειακή κρίση: Σύμφωνα με έρευνες η κρίση της ενέργειας πρόκειται να επιβαρύνει τα νοικοκυριά κατά 230 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση που θα επηρεάσει τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, η κρίση θα επιφέρει επιπλέον λογαριασμό στους καταναλωτές που θα ισοδυναμεί με το 1,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.

Όπως εκτιμούν οι Τζέιμ Ρας και Μαέβα Κάζιν σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg την Πέμπτη, το αυξημένο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων για τους αυτοκινητιστές, θα επιβαρύνουν τα έξοδα των νοικοκυριών στην ευρωζώνη κατά 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αντίστοιχη πρόβλεψη τον περασμένο μήνα ήταν 100 δισ. ευρώ.

Μεγάλη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς οικιακής ενέργειας

Οι υπολογισμοί των οικονομολόγων κάνουν λόγο για επιβάρυνση σχεδόν 130 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς οικιακής ενέργειας και λίγο λιγότερο από 99 δισεκατομμύρια ευρώ προστίθενται στο κόστος της βενζίνης.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός αποτελεί ήδη μια τεράστια ανησυχία για τους καταναλωτές, με τα επίπεδα εμπιστοσύνης να βουτούν προς τα χαμηλά της πανδημίας. Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση και την παραγωγή.

«Οι αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να βοηθήσουν να μετριαστεί το πλήγμα», έγραψαν οι οικονομολόγοι, πρόσθεσαν ωστόσο ότι το το σοκ θα εξακολουθήσει να πλήττει σκληρά την ανάπτυξη καθώς οι δαπάνες για άλλα πράγματα συμπιέζονται.

Τι εδειξαν τα στοιχεία του πληθωρισμού

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν κάποια νέα υψηλά πληθωρισμού, που έφθασε τον Μάρτιο στο 5,1% για τη Γαλλία και 7% για την Ιταλία. Μία ημέρα πριν η Γερμανία ανακοίνωσε πληθωρισμό 7,6% και η Ισπανία σχεδόν 10%.

Τα στατιστικά στοιχεία για την ευρωζώνη συνολικά αναμένονται την Παρασκευή. Ο μέσος όρος των αναλυτών προβλέπει αύξηση των τιμών κοντά στο 7%, ίσως και πάνω από αυτό, άλλο ένα ρεκόρ στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος.

Το μαξιλάρι των καταθέσεων

Η υπέρογκη αυτή πρόσθετη επιβάρυνση μπορεί να μετριαστεί εν μέρει ένα «θησαυρό αποταμιεύσεων» των νοικοκυριών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι οικονομολόγοι υπολόγιζαν προηγουμένως ότι ήταν σχεδόν 400 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και τώρα υπολογίζουν ότι έχει συρρικνωθεί σε περίπου 330 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο μήνα. Το μαξιλάρι αυτό όμως, δεν θα τους βοηθήσει όλους.

«Όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αφήσει χρήματα στην άκρη», είπαν οι Ρας και Κάζιν. «Επιπλέον, τώρα που έχουν αποκρυσταλλωθεί πολλοί από τους μεγαλύτερους κινδύνους γύρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα νοικοκυριά μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμα να βάλου χέρι στις αποταμιεύσεις».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr