ΕΝΦΙΑ κορωνοϊός: Σενάρια για μείωση σε όσους επηρεάζονται από την κρίση

0
42

ΕΝΦΙΑ κορωνοϊός: Φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και θα δουν μείωση στα εισοδήματά τους από ενοίκια εξετάζει η κυβέρνηση. Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η μείωση κατά 25% του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους που θα χάσουν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της έκπτωσης 40% που ισχύει στα μισθώματα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους με αναστολή σύμβασης εργασίας.

Κατά πληροφορίες, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι πλήττονται.

Αυτό, με την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και ενδεχομένως εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν στα τέλη Αυγούστου και η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την πανδημία και θα δουν μειωμένα τα φετινά τους εισοδήματα από ακίνητα, εάν εξοφλήσουν εφάπαξ τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης, θα κερδίσουν έκπτωση 25%.

Την ίδια ώρα, πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να δοθεί παράταση, εξαιτίας της πανδημίας. Ήδη έχει δοθεί παράταση στην πληρωμή των δόσεων για τέσσερις μήνες και είναι πολύ πιθανό να δοθεί και νέα εφόσον χρειαστεί. Κατά συνέπεια άλλο είναι να ρυθμίσει κάποιος το δάνειό του και άλλο να ξεκινήσει να πληρώνει την ρύθμιση. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη έχει να κάνει ότι είναι τουλάχιστον άδικο να δοθεί η δυνατότητα μέσα στην κρίση του κορωνοϊού να κάνει η τράπεζα πλειστηριασμό σε πρώτη κατοικία. Όχι βέβαια ότι θα την κάνει, αλλά μόνο και μόνο ότι η Πολιτεία τυπικά θα το επιτρέψει σε τέτοιες συνθήκες, επιτακτική την ανάγκη για παράταση. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πρόσφατα ότι το θέμα θα συζητηθεί όταν θα φτάσει η ώρα. Αντίθετα ο υπουργός Οικονομίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε κατηγορηματικά ότι παράταση θα δοθεί.

Πηγή: Pagenews.gr