ΕΝΦΙΑ: Την Τετάρτη η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Σε 6 δόσεις η πληρωμή

0
153

ΕΝΦΙΑ: Την Τετάρτη θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Την Τετάρτη θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Μιλώντας στην τηλεόραση της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως πλέον θα δοθεί η δυνατότητα να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις έως το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αιτία είναι το στενό χρονικό περιθώριο από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών έως την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Πως θα εξοφληθεί ο φόρος

Ο φόρος θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι τα ίδια με τα περυσινά για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκτός εάν έχουν μεταβληθεί:

  • η αξία της περιουσίας μέσω μεταβιβάσεων, ή ο αριθμός των τετραγωνικών μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αδήλωτων επιφανειών, ή το δηλωθέν εισόδημα εξαιτίας της πανδημίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ φέτος

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται εφέτος και οι πυρόπληκτοι, αρκεί να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως και αύριο. Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου εφέτος, η αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου με την απαλλαγή από τον φόρο.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως τις 21 Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Λίγα Λόγια για τον ΕΝΦΙΑ

O Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι ένας φόρος που επιβάλλει το Ελληνικό κράτος για την ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν στο κράτος όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους (κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια). Ο φόρος θεσπίστηκε το 2014 από την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Προκάτοχος του φόρου ήταν το λεγόμενο “Χαράτσι” που επιβάλλονταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Ο ΕΝΦΙΑ είναι ετήσιος και η εφορία τον μοιράζει σε ισόποσες δόσεις μηνιαίες ώστε να είναι πιο εύκολο να πληρωθεί.
  • Το ύψος του ποσού προκύπτει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τα τετραγωνικά, τον όροφο (αν πρόκειται για κατοικία), την παλαιότητα, την τιμή ζώνης.
  • Η τιμή ζώνης προκύπτει από τις τιμές εκκίνησης.
  • Οι τελευταίες προσδιορίζονται βάση του Πίνακα τιμών εκκίνησης (Τ.Ζ.) που ανανεώθηκε τελευταία με ΠΟΛ 1113 (ΦΕΚ Β 2192, 2018) από την 12.06.2018.
  • Το εκκαθαριστικό έρχεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet).

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr