Εγγυοδοτικό εργαλείο ρευστότητας: Έως το τέλος Μαΐου θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων

0
98

Εγγυοδοτικό εργαλείο ρευστότητας: O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε στη Βουλή, ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να είναι στη διάθεση των επιχειρηματιών το νέο εγγυοδοτικό εργαλείο παροχής ρευστότητας στην αγορά, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στις 11 Μαΐου  έγινε η δημόσια πρόσκληση προς τις τράπεζες για να έρθουν να υπογράψουν τη σύμβαση και μετά την προθεσμία 15 ημερών για την υπογραφή, από τις 27-28 Μαΐου, «το εργαλείο θα είναι στη διάθεση των επιχειρηματιών» ώστε να πάνε στις τράπεζές τους, να καταθέτουν τις αιτήσεις τους και να αρχίσουν να καταβάλλονται τα πρώτα χρήματα.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ για την ταχύτητα που επέδειξε η Επιτροπή (σε 40 ημέρες αντί 6 μηνών) προκειμένου να δοθεί άδεια στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, «να τα βάλουμε ως εγγύηση, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, να τα μοχλεύσουμε και να κάνουμε τα 2 δισεκατομμύρια, 7 δισεκατομμύρια ευρώ». Επισήμανε επίσης ότι «εάν χρειαστεί να βάλουμε και ένα ακόμα δισεκατομμύριο (δηλαδή 3 δισεκατομμύρια) αν δούμε ότι το πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη ζήτηση και η εκταμίευση γίνεται γρήγορα, θα το κάνουμε».

Κάνοντας επίσης έναν απολογισμό των χρημάτων που έπεσαν στην οικονομία εν μέσω κορωνοιού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι με το μεγάλο εγγυοδοτικό, την πληρωμή τόκων για ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια και το ΤΕΠΙΧ-2 -η πλατφόρμα του οποίου ξανανοίγει στις 20/5-, το υπουργείο Ανάπτυξης «ρίχνει σε 45 μέρες στην αγορά 10 δισεκατομμύρια» και ότι «δεν ήταν αυτονόητο ότι με τόσο μεγάλη ταχύτητα θα καταφέρναμε να ρίξουμε στην αγορά αυτούς τους πόρους».

Κεντρικός στόχος μας είναι να παράσχουμε στην αγορά την αναγκαία ρευστότητα για να πάρει πιο γρήγορα εμπρός η οικονομία είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι η θετική εικόνα που απέκτησε η χώρα λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας, μαζί με την παρεχόμενη ρευστότητα, «θα δώσει τελικά την ευκαιρία να κάνουμε την έκπληξη στην οικονομία και το 2020, και να μην επιβεβαιώσουμε τα χειρότερα σενάρια». Τέλος, σημείωσε ότι η πρώτη εβδομάδα μερικού ανοίγματος της οικονομίας δείχνει ότι οι τζίροι στα καταστήματα είναι πάρα πολύ καλοί, και υψηλότεροι της αντίστοιχης εβδομάδας 2019. Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Μπογδάνος έθεσε και το θέμα των κέντρων δερματοστιξίας και το πότε αυτά θα μπορούν να ανοίξουν, σημειώνοντας ότι ήδη ακολουθούσαν αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, έχει τεθεί το πρόβλημα στην αρμόδια επιτροπή για τη πανδημία εκφράζοντας την πεποίθηση ότι γρήγορα θα ανακοινωθεί ημερομηνία ανοίγματος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Πηγή: Pagenews.gr