Ενημέρωση κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για τους διασωληνωμένους

0
12

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας ομιλητές θα είναι η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στάθηκε κυρίως στην ενημέρωσή της στην αύξηση των διαδωληνωμένων και τόνισε πως περίπου 300 θα είναι οι διασωληνωμένοι τα Χριστούγεννα αν δεν υπάρξει έξαρση. Αυξημένα τα κρούσματα σήμερα σε Μαγνησία και Σέρρες, 1.395 τα συνολικά.

Η παιδίατρος – λοιμωμοξιολόγος είπε πως ο μέσος όρων νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 1.500 κρούσματα. Σε ό, τι αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται, έχουμε 320 νέες εισαγωγές την ημέρα, την ώρα που πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 ανά ημέρα. Μια ακόμη θετική είδηση είναι πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρούμε σχετικά λιγότερα κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν.

Η κα. Παπαευαγγέλου εξέθεσε τους δύο λόγους που οδήγησαν την επιτροπή των ειδικών για τον κορωνοϊό στην απόφαση να μην υπάρχει ευρεία άρση του lockdown. Όπως είπε, ο πρώτος αφορά στην ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ, καθώς κυμαίνεται στο 82% στην Επικράτεια και σε 77% και 91% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα.

Μεγάλος παραμένει ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα και ιδιαιτέρα στη βόρεια Ελλάδα. Όπως εξήγησε η λοιμωξιολόγος σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα μόνο στην κεντρική Μακεδονία.

Η επιδημιολογική εικόνα σήμερα, σε σύγκριση με το πρώτο lockdown

Η ειδικός έκανε μια σύγκριση της επιδημιολογικής εικόνας σήμερα, με την 4η Μαΐου, ημέρα που εξήλθαμε από το πρώτο Lockdown. Σε όλη την επικράτεια στις 4 Μαΐου υπήρχαν 900 ενεργά κρούσματα, έναντι περισσότερων από 12.000 σήμερα. Αντίστοιχα, τον Μάιο, στα νοσοκομεία καταγράφονταν 35 διασωληνωμένοι, έναντι 583 ασθενών σήμερα. Τέλος, την ημέρα εκείνη πριν από 7 μήνες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 2 θανάτους, έναντι 102 που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Είναι εύκολα κατανοητό ότι τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και η πληρότητα στο ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμα. Δεν έχουμε περιθώρια δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Να συνυπολογίσουμε την κόπωση του ιατρικού προσωπικού και τον άστατο καιρό που μας κλείνει μέσα», πρόσθεσε.

«Δυσβάσταχτο το κόστος μια ευρείας άρσης των μέτρων»

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η αύξηση της κινητικότητας θα επιφέρει αύξηση κρουσμάτων. Ποια είναι αυτή που μπορούμε να αντέξουμε. Δεν θα θέλαμε να δούμε τις ΜΕΘ γεμάτες με 600 διασωληνωμένους μέσα στην Πρωτοχρονιά. Τότε θα μιλάγαμε για την επανάκαμψη του δεύτερου κύματος» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, απευθύνοντας πάλι έκκληση στους πολίτες να προσέχουν κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Μια ευρεία άρση των μέτρων θα είχε δυσβάσταχτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε. «Ο αόρατος αυτός εχθρός είναι ακόμη ανάμεσά μας και παραμονεύει» είπε κλείνοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία υπερμετάδοσης μέσα σε ένα βράδυ» πρόσθεσε.

Μαγιορκίνης: «Η Θεσσαλονίκη θα φτάσει στα επίπεδα της Αττικής όταν σημειώνει 80 διαγνώσεις την ημέρα»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στην δική του ενημέρωση αφού αναφέρθηκε στα διεθνή δεδομένα του κορωνοϊού, τόνισε πως: «Η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Στην Αττική η μείωση παρέμεινε στα 8% με 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη φτάνει τη μείωση μέχρι και το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα η Αττική όταν καταγράφει λιγότερες από 80 διαγνώσεις την ημέρα».

Δείτε όλη την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr