Ενίσχυση ΕΣΥ: Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ίδρυμα Ωνάση

0
11

Το νομοσχέδιο έγινε Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το βράδυ της Τρίτης 20 Οκτωβρίου το νομοσχέδιο για τη δωρεά ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης προς το Δημόσιο, για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δήλωσαν «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στις κατηγορίες, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση με φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα υγείας.

«Σε αυτούς τους 14 μήνες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έδωσε κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την ηθική ακεραιότητα της. Ουδέποτε αυτή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτή η κυβέρνηση υπηρέτησαν οιοδήποτε συμφέρον. Δεν προχωρήσαμε σε καμία ανάθεση, ενώ θα μπορούσαμε να το κάνουμε εν μέσω πανδημίας, αλλά αντίθετα όλα έγιναν με διαγωνισμούς. Αν έχετε στοιχεία να τα φέρετε στη Βουλή, όχι να λέτε λόγια και φανφάρες. Ειδικά σε θέματα αρχής, δεν δέχομαι ούτε μύγα στο σπαθί μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

«Είπατε δεν σηκώνετε μύγα στο σπαθί σας. Αν δεν το θέλατε αυτό, θα έπρεπε εξαρχής να ακούσετε τις δικές μας εισηγήσεις να υπάρξει διακομματική επιτροπή που θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη διαχείριση της πανδημίας, για όσα αφορούν αναθέσεις, προσλήψεις προσωπικού και ιεράρχηση των μέτρων. Δεν το είδαμε όμως αυτό», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, η οποία κριτική δεν συνάδει με τη γενική αίσθηση που υπάρχει έξω στην κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο έχουμε χειριστεί τα θέματα του κορωνοϊού. Προσελήφθησαν με τάχιστες διαδικασίες εν μέσω κορωνοϊού και απορροφώνται 6.500 επικουρικοί», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Ποια κομματικοκρατία και ποιοι ημέτεροι. Δεν έχουμε αφήσει ούτε έναν άνθρωπο να χαθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όποιος και αν τον προσέλαβε».

Ο υπουργός Υγείας απέρριψε αιτιάσεις περί «αποσπασματικών και μπαλωματικών χειρισμών» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να πάρει ως πρότυπο το ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε με ΕΣΠΑ και εν μέσω κρίσης 500 κινητές ομάδες στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με τις οποίες έχουμε ήδη διεξαγάγει 350.000 τεστ σε όλη την επικράτεια, δωρεάν, εκεί που πρέπει. Η επιτροπή των ειδικών έχει βάλει από την αρχή της πανδημίας τις προϋποθέσεις εκείνες, με τις οποίες πρέπει να γίνει το testing στα νοσοκομεία μας, στα κέντρα υγείας μας, στα εργαστήρια τα πανεπιστημιακά, στα ιδιωτικά εργαστήρια και στις κινητές ομάδες. Η χώρα έχει άλλα 800.000 rapid test από χθες. Στο test PCR ξεκινήσαμε με 800 τεστ την ημέρα και έχουμε φτάσει να κάνουμε 20.000 τεστ την ημέρα. Τώρα προφανώς, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τεράστια πίεση παγκοσμίως, υπάρχει η δυνατότητα και η ανάγκη να εμπλακούν παραπάνω νοσοκομειακές μονάδες και αυτό έχει γίνει».

Τέλος, ο κ. Κικίλιας έδωσε έμφαση στο θέμα του claw back στο φάρμακο, τονίζοντας ότι «μετά από 5 χρόνια που αυξάνεται ραγδαία, φέτος στην Ελλάδα θα υπάρχει μείωση…Εκεί που καταρρέουν τα συστήματα τα υγειονομικά και τα οικονομικά παγκοσμίως και οι δαπάνες αυξάνονται, εμείς θα έχουμε μείωση στο claw back στο φάρμακο και εξορθολόγιση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ», συμπλήρωσε.

Στο νομοσχέδιο έχουν συμπεριληφθεί και υπερψηφιστεί κατά πλειοψηφία τροπολογίες που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  • Ανταποδοτικές υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, με την υποχρέωση υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και παροχής επικουρικού διδακτικού έργου στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου των Α.Ε.Ι. για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
  • Καθορίζονται τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ζωτικό κεφάλαιο από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», κατά το διάστημα από 17/9/2020 έως 20/9/2020. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ορίζεται – κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας – το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο, στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής που ζημιώθηκε. Παράλληλα επαναπροσδιορίζεται το αντικείμενο κάλυψης των ζημιών στο σύνολο των στοιχείων ενεργητικού των επιχειρήσεων των σχετικών δικαιούχων, αντί σε μέρος αυτών όπως ίσχυε σήμερα.
  • Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα αναδρομικής καταβολής στον ΕΛΓΑ πέραν της επιχορήγησης του τρέχοντος έτους, και των ετήσιων επιχορηγήσεων των ετών 2018 και 2019 σε περίπτωση μη καταβολής τους μέχρι σήμερα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr