Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ανησυχία για την για τη μείωση των εμβολιασμών λόγω φόβου στον κορωνοϊό

0
90

Προβληματισμό στους κύκλους των ασθενών, όπως και στην ιατρική κοινότητα, προκαλεί η μείωση των τακτικών εμβολιασμών που καταγράφεται εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της προηγούμενης περιόδου.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει την ανησυχία της για τα μειωμένα ποσοστά εμβολιασμών και συνιστά επαγρύπνηση τόσο στον κρατικό μηχανισμό, όσο και στους πολίτες προκειμένου να διασφαλιστεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στα προβλεπόμενα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι στο lockdown παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% στους εμβολιασμούς παιδιών κάτω των 2 ετών, με το ποσοστό αυτό για τις μεγαλύτερες ηλικίες να υπερβαίνει το 70% (διεθνή δεδομένα). Παρόμοια είναι τα στοιχεία και για την χώρα μας, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα δημόσιας Υγείας, Π. Πρεζεράκου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, που επικαλείται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, πάνω από 80 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν εμβολιαστεί το τελευταίο τρίμηνο για ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας Covid-19.

H Ένωση Ασθενών προτείνει την άμεση αναπλήρωση των εμβολιασμών που δεν έγιναν κατά την περίοδο της καραντίνας. Επίσης, την συστηματική ενημέρωση των πολιτών ότι ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό Sars-Cov-2, καθώς και τη διασφάλιση της έγκαιρης προμήθειας και διάθεσης επαρκούς όγκου εμβολίων κατά της γρίπης το προσεχές φθινόπωρο.

Οι ασθενείς μέσω της Ένωσής τους προτείνουν και την άμεση υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών που προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο για τη δημόσια υγεία και περιλαμβάνει την καταγραφή τους στον πληθυσμό, την εξαγωγή δεικτών εμβολιαστικής κάλυψης και αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, καθώς και την εξατομικευμένη ειδοποίηση. Θεωρούν, ακόμη, απαραίτητη την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων σε ανεμβολίαστες ομάδες.

Το σοβαρό ζήτημα της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, συζήτησε και η Επιστημονική Επιτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης.

«Η χώρα μας κέρδισε την πρώτη μάχη με την επιδημία ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αόρατος εχθρός εξακολουθεί να μας απειλεί.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελούμε τα μέτρα προστασίας από τον κορονοιό αλλά παράλληλα ειδικά οι ευπαθείς ομάδες και οι χρόνιοι πάσχοντες θα πρέπει να επιστρέψουν στην ρουτίνα της παρακολούθησης της υγείας τους, γιατί εκτός από τον κορονοιό υπάρχουν και άλλες σοβαρές απειλές για την υγεία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr