Εντοπίστηκαν αντιστηπτικά χεριών με τοξική ουσία που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο

0
52

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί όλους τους καταναλωτές και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας αναφορικά με τη ραγδαία αύξηση αντισηπτικών για τα χέρια που εντοπίστηκε ότι περιέχουν μεθανόλη. Ειδικότερα και όπως μεταφέρει το newmoney.gr, ο λόγος που τα συγκεκριμένα αντισηπτικά είναι επικίνδυνα και απειλούν την ανθρώπινη ζωή είναι γιατί αναγράφουν ότι περιέχουν αιθανόλη, γνωστή και ως αιθυλική αλκοόλη που είναι μια ουσία πολύ διαφορετική. Η αιθανόλη είναι το οινόπνευμα ή το αλκοόλ.

Η μεθανόλη όμως ή αλλιώς «ξυλόπνευμα» (wood alcohol ), είναι υγρό που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, διαλύτης, καύσιμο, αλλά και ως επικίνδυνο (απαγορευμένο για τρόφιμα και ποτά) και μάλιστα ως υποκατάστατο της αιθανόλης. Επίσης, σύμφωνα με το wikipedia, χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ. Πρόκειται δηλαδή για μια ουσία που μπορεί να είναι τοξική αν απορροφηθεί από το δέρμα, ή αν γίνει κατάποση μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή ενός ατόμου.

Η μεθανόλη είναι ένα από τα χημικά με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση παγκοσμίως

Η ετήσια παγκόσμια ζήτησή της εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 27 και 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η μεθανόλη είναι συνηθισμένος εργαστηριακός διαλύτης. Είναι εξαιρετικά χρήσιμη για HPLC και UV/VIS φασματοσκοπία, εξαιτίας του χαμηλού αποτυπώματος UV της, που υπολογίζεται και αφαιρείται αυτόματα. 

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA συνεχίζει την έρευνα για τέτοιου είδους ακατάλληλα αντισηπτικά που απειλούν τις ανθρώπινες ζωές, ενώ έχει ενημερώσει τους καταναλωτές ότι μόλις εμφανίσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και θεραπεία για δηλητηρίαση από μεθανόλη. Η έκθεση σε ικανή ποσότητα μεθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο, θολή όραση, μόνιμη τύφλωση, κώμα, επιληπτικές κρίσεις, μόνιμη βλάβη στο νευρικό σύστημα ή ακόμα και θάνατο.

Τέλος, ο FDA υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, κυρίως μετά από την επίσκεψή τους στην τουαλέτα, πριν φάνε, αν βήξουν ή φτερνιστούν ή φυσήξουν τη μύτη τους. Εδώ μπορείτε να δείτε τη λίστα των προϊόντων που περιέχουν το επικίνδυνο συστατικό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr