Εορτολόγιο σήμερα: Ποιοι γιορτάζουν την Τετάρτη 1η Ιουλίου

0
82

Τετάρτη 1 Ιουλίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων και του Αγίου Μαυρικίου.

Έτσι, γιορτάζουν όσοι ονομάζονται:

Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα, Δαμιανός, Δαμιανή, Κοσμάς, Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα (υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζουν αυτά τα ονόματα).

Ο βίος των Αγίων Αναργύρων

Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί και παρείχαν ιάσεις σε όλους δωρεάν, εξού και η ονομασία Ανάργυροι. Συνδύαζαν τη γνώση της ιατρικής με την αληθινή πίστη και φιλοσοφία της Εκκλησίας. Ως αντάλλαγμα ζητούσαν από τους θεραπευόμενους να δεχθούν και να ομολογήσουν την αληθινή πίστη στον εσταυρωμένο Ιησού Χριστό.

Κάποιοι όμως, από ζηλοφθονία, διέβαλαν τούς Αγίους ιατρούς στον αυτοκράτορα, ο οποίος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν το Σωτήρα Χριστό. Εκείνοι όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος κατάφεραν να μεταπείσουν και να μεταστρέψουν τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ικανότητες, με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος, όσο και οι παριστάμενοι να δεχθούν τον αληθινό φωτισμό και να ομολογήσουν πίστη στον Ιησού Χριστό.

Αργότερα, οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, έχοντας αποκτήσει μεγάλη δόξα και τιμή, φθονήθηκαν από τον ίδιο το δάσκαλο που τους είχε μάθει την ιατρική. Γι` αυτό το λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος, με το πρόσχημα να μαζέψουν βότανα για την παρασκευή φαρμάκων, και εκεί αφού τους επιτέθηκε με πέτρες, τους θανάτωσε.

Η παρρησία των Αγίων Αναργύρων, όπως και του σύγχρονου Αγίου Λουκά, επισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού, καθώς και του μάρτυρος Αγίου Κωνσταντίνου του νέου, ενώπιον της δόξης του Τριαδικού Θεού, είναι μεγάλη και θαυμαστή.

Ας προστρέχουμε όλοι οι πιστοί στη χάρη των Αγίων μας, ιδιαίτερα οι σύγχρονοι ιατροί μας, και εν γένει οι λειτουργοί της υγείας, για να λαμβάνουν θάρρος στο πολύτιμο έργο τους, προσφέροντας τις γνώσεις τους με σεβασμό, αγάπη, υπομονή και ανιδιοτέλεια προς τον κάθε πάσχοντα άνθρωπο. Ταυτόχρονα, και όλοι εμείς να τους ευχαριστούμε και να τους κατανοούμε, διότι και οι λειτουργοί της υγείας είναι άνθρωποι και όχι υπεράνθρωποι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr