Επαγγελματικά ταξίδια: Το μέλλον τους στην μετά Covid εποχή

0
69

Έναν από τους τομείς που έχει επηρεάσει σημαντικά η πανδημία του κορωνοϊού είναι τα ταξίδια. Η μείωσή τους το προηγούμενο έτος ήταν δραματική ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξει αύξηση σύντομα παρά τις συζητήσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τα επαγγελματικά ταξίδια.

Τι αναφέρει δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov:

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες στην Ευρώπη σχεδιάζουν να ταξιδεύουν αεροπορικώς λιγότερο μετά την πλήρη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω κορωνοϊού. Μάλιστα, πολλοί εξ΄αυτών να σκοπεύουν να συνεχίσουν τις τηλεδιασκέψεις.

Η αλλαγή των συνηθειών στη διάρκεια της πανδημίας και οι ανησυχίες που αφορούν την κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσουν τα αεροπορικά ταξίδια για επιχειρηματικούς σκοπούς μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης European Climate Foundation, που υποστηρίζει τις μηδενικές εκπομπές.

«Τα αεροπορικά ταξίδια για συναντήσεις που αφορούν επιχειρηματικούς λόγους σπαταλούν χρόνο και χρήμα και επιβαρύνουν το κλίμα μας», λέει η Αλίθια Γουόρινγκτον, μια ακτιβίστρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την κλιματική δράση Possible, η οποία δεν συμμετείχε στην δημοσκόπηση. «Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει ότι έπειτα από ένα χρόνο σύντομων και εύκολων τηλεδιασκέψεων, οι ταξιδιώτες δεν σκοπεύουν να επανέλθουν στην λειτουργία κατά τα ειωθότα», προσθέτει.

Κοιτάζοντας μπροστά το 40% των περίπου 1.400 ερωτηθέντων απάντησε ότι θα πραγματοποιήσει λιγότερα αεροπορικά ταξίδια για επιχειρηματικούς λόγους όταν αρθούν πλήρως οι περιορισμοί, το 38% θα συνεχίσει με την ίδια συχνότητα, το 13% με μεγαλύτερη συχνότητα και το 5% θα σταματήσει εντελώς να πετάει για επαγγελματικούς λόγους.

Όλα αυτά ενώ η αεροπορική βιομηχανία έχει πληγεί από τους νέους περιορισμούς και ενώ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους ακτιβιστές για το κλίμα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροπλάνα, που αντιστοιχούν στο 2,5% του παγκοσμίου συνόλου, αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050. Μετά την απαγόρευση ή τον αυστηρό περιορισμό των κινήσεων που επιβλήθηκαν στις αεροπορικές εταιρείες για την προστασία των εργαζομένων και για την εξοικονόμηση χρημάτων, οι κρατήσεις πτήσεων έχουν αρχίσει να σημειώνουν μικρή αύξηση καθώς εξελίσσονται οι εμβολιαστικές εκστρατείες, αλλά η βιομηχανία εκτιμά ότι τα ταξίδια για επιχειρηματικούς σκοπούς παγκοσμίως θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθουν στα παλαιότερα επίπεδα.

Οι περιορισμοί στα αεροπορικά ταξίδια δεν είχαν επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των εργαζομένων για το 55% των ερωτηθέντων στην Βρετανία, την Δανία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Ολλανδία, την Σουηδία και την Γερμανία, ενώ για το 26% η παραγωγικότητα μειώθηκε και για το 19% βελτιώθηκε.

Αυξάνεται η προτίμηση σε βιντεοκλήσεις και τηλεδιασκέψεις:

Με την αύξηση της χρήσης των βιντεοκλήσεων και των υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom και το Microsoft Teams, κατά τον τελευταίο χρόνο το 42% των επιχειρηματικών ταξιδιωτών απάντησε ότι θα κάνει λιγότερα αεροπορικά ταξίδια, το 42% ότι θα ταξιδεύει με αεροπλάνο το ίδιο συχνά και το 11% συχνότερα. Τέσσερις στους δέκα απάντησαν ότι η εταιρεία τους προσπαθεί ενεργά να μειώσει τις εκπομπές από τα αεροπορικά ταξίδια, ενώ σχεδόν έξι στους δέκα απάντησαν ότι προτίθενται να ταξιδεύουν, αντί στην πρώτη θέση ή στην business class, στην οικονομική θέση για να συμβάλλουν έτσι στη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr