Επιχειρήσεις: Τι αλλάζει από 1 Νοεμβρίου με το MyData

0
156

Επιχειρήσεις: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος  για την υποχρεωτική έκδοση και διαβίβαση τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος  για την υποχρεωτική έκδοση και διαβίβαση τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData. Έτσι, τα ηλεκτρονικά βιβλία θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τα χάρτινα βιβλία εσόδων – εξόδων θα είναι παρελθόν.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει στείλει επιστολή στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για τις προθεσμίες εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής τιμολογίων διευκρινίζοντας παράλληλα ότι μέσα από το timologio (timologio.aade.gov.gr), μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά τους.

Τι πρέπει να γνωρίζουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Τα δεδομένα, που αφορούν σε λογιστικά αρχεία για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την ημερομηνία υποχρεωτικής ένταξης στην πλατφόρμα MyDATA διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31 Μαρτίου 2022.
  • Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των σχετικών στοιχείων. Μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα ορίζει τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου.
  • Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., για τους υπόχρεους που (διαζευκτικά): α) τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν το ύψος των 50.000 ευρώ ή β) εκδίδουν έως και πενήντα τιμολόγια πώλησης ετησίως.
  • Όσοι έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδά άνω των 50.000 ευρώ και εκδίδουν άνω των 50 τιμολογίων παροχής υπηρεσιών ετησίως οφείλουν να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα εκδιδόμενα παραστατικά μέσω των ειδικών εφαρμογών που διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία.
  • Μέσω της εφαρμογής “timologio” οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να  φτιάξουν το προφίλ τους.
  • Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το “timologio”, η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myDATA.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr