Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι και πώς θα το λάβουν – Οι αιτήσεις για την αναστολή εργασίας

0
41

Από τις έξι το πρωί του Σαββάτου η χώρα μπαίνει και πάλι σε καραντίνα. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά κάτι που σημαίνει ότι για όσο κρατήσει το lockdown χιλιάδες εργαζόμενοι θα βγουν σε αναστολή. Για αυτούς υπάρχει το ειδικό επίδομα που έχει θεσπιστεί από την πρώτη στιγμή που οι επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν με κρατική εντολή. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τις ανακοινώσεις για την καραντίνα, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα δοθεί επίδομα 800 ευρώ για όσους βγουν σε αναστολή τον Νοέμβριο.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα 800 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση είναι ότι αυτή τη φορά το ποσό ισχύει για ένα μήνα και όχι για 45 μέρες. Ουσιαστικά η διαφορά είναι από τα 534 ευρώ το μήνα σε 800 για όσους είναι σε αναστολή ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι για να πάρει κάποιος εργαζόμενος τα 800 ευρώ θα πρέπει να είναι σε αναστολή από την πρώτη μέρα του μήνα.

Ποιοι θα πάρουν 800 ευρώ

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού φτάνει τα 800 ευρώ μόνο για τους εργαζόμενους των κλάδων του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, για τους οποίους ίσχυε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Για τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων εφόσον ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους για όλο το διάστημα του lockdown θα λάβουν για 24 ημέρες 640 ευρώ, καθώς για κάθε ημέρα καταβάλλονται 26,6 ευρώ. Η πληρωμή των εν λόγω αναστολών τοποθετείται για τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.

Βάση για τις αναστολές του Νοεμβρίου είναι η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πράγμα που σημαίνει πως εκατοντάδες κλάδοι αποκτούν ξανά πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας ενώ το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού.

Υποβολή εντύπων

Για παράδειγμα αν ένας εργοδότης θέσει σε αναστολή συμβάσεις εργασίας 5 εργαζόμενους στις 10/11/2020 και άλλων 8 εργαζόμενων στις 15/11/2020, τότε απαιτείται η υποβολή 2 δηλώσεων, όπου στο πεδίο «ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» της 1ης δήλωσης συμπληρώνεται η ημερομηνία 10/11/2020 και συμπεριλαμβάνονται οι 5 εργαζόμενοι και στη 2η δήλωση αντίστοιχα στο ανωτέρω πεδίο συμπληρώνεται η ημερομηνία 15/11/2020 και συμπεριλαμβάνονται οι 8 εργαζόμενοι.

Είναι δυνατή η υποβολή του εντύπου «ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ επί προηγηθείσας δήλωσης, προκειμένου να ακυρωθεί τυχόν εσφαλμένη υπαγωγή εργαζόμενου σε αναστολή στην προηγηθείσα δήλωση και σε αυτή την περίπτωση στο πεδίο «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ» επιλέγεται η τιμή «Ανάκλησης Αναστολής».

Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος επανέρχεται οριστικά στην εργασία του, υποβάλλεται το έντυπο «ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ/ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Επισημαίνεται ότι μετά τη δήλωση της οριστικής ανάκλησης / διακοπής της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων με το έντυπο «ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ/ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, δεν είναι δυνατόν να τεθούν εκ νέου οι εργαζόμενοι αυτοί σε αναστολή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr