Επίδομα θέρμανσης αίτηση: Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών – Τι να προσέξετε

0
49

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχουν ξεκινήσει από τους ενδιαφερόμενους για την καταβολή του, το οποίο φέτος θα υπολογιστεί με βάση τον οικισμό που κατοικούν των αιτούντων.

Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωσή του, διευκρινίζει τα εξής:

  • Στις περιπτώσεις οικισμών που οι κάτοικοί τους δεν βρίσκουν τον οικισμό τους ή έχουν πρόβλημα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα στον σχετικό κατάλογο, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, ώστε να γίνεται άμεσα η σχετική διόρθωση. Ήδη έχουν γίνει επικαιροποιήσεις των καταλόγων, μετά από σχετική επικοινωνία των ενδιαφερόμενων.
  • Για πρώτη φορά φέτος επιδοτούνται, σε μικρούς οικισμούς με υψηλές θερμαντικές ανάγκες, όσοι καταναλώνουν καυσόξυλα για θέρμανση. Έτσι, αποφασίστηκε ότι διευρύνεται ο χρόνος στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα σχετικά τιμολόγια, ώστε να προσμετρώνται όσα έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020. Όσοι ήδη έχουν προχωρήσει στην αγορά καυσόξυλων από την 1η Ιουνίου του 2020, μπορούν να καταθέσουν τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα, η οποία είναι ενεργή.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει τα 650 ευρώ. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επίδομα θέρμανσης, με βάση τα σημερινά δεδομένα, λήγει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Ποιοι δικαιούχοι αντιμετώπισαν πρόβλημα;

Προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης προέκυψαν σε αρκετούς ορεινούς οικισμούς των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών. Πολλές αιτήσεις απορρίφθηκαν από το σύστημα παρότι οι αιτούντες διαθέτουν όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που ορίζονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση (1275/2020(ΦΕΚ5576/Β/17-12-2020) της κυβέρνησης και θα έπρεπε να είναι δικαιούχοι του προγράμματος για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με σκοπό την αγορά ξύλων και βιομάζας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Ιωάννη Κιοσσέ η απόρριψη οφείλεται «σε πρόσφατες αλλαγές των Ταχυδρομικών Κωδίκων, για τις οποίες δεν ενημερώθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω των λογαριασμών του οποίου διασταυρώνεται ο τόπος κατοικίας των αιτούντων επιδόματος». Αυτή η γραφειοκρατική λεπτομέρεια έχει ως συνέπεια, οι αιτούντες να εμφανίζονται ότι κατοικούν αντί των μικρών οικισμών σε κωμοπόλεις των δήμων στους οποίους ανήκουν διοικητικά με πληθυσμό άνω των 2.500 κατοίκων, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις τους να απορρίπτονται αυτομάτως από το σύστημα.

Ο κ. Κιοσσές επεσήμανε ότι ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών όπου ζητά «να υπάρξει άμεσα η σχετική μέριμνα και από τον ΔΕΔΔΗΕ, μιας και η τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 11 Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι πρέπει να ενημερωθούν άμεσα τα προσωπικά στοιχεία των ωφελούμενων του προγράμματος και να επανεξεταστούν οι αιτήσεις τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr