Επιδοτήσεις ρεύματος: Στήριξη και το Μάιο – Τα ποσά

0
64

Επιδοτήσεις ρεύματος: Η Ελλάδα αναζητά μια βιώσιμη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας διότι η τακτική των επιδοτήσεων της κατανάλωσης ρεύματος δεν υπηρετεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια όπως έχουν επισημάνει αρκετές φορές τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και κυβερνητικά στελέχη. Η Ελλάδα αναζητά μια βιώσιμη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας διότι η τακτική των επιδοτήσεων της κατανάλωσης ρεύματος δεν υπηρετεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, διατηρεί τις υψηλές τιμές στα hub αερίου της Ευρώπης ενώ παράλληλα διαιωνίζει την υπερκατανάλωση ενέργειας.

Στην Ελλάδα, όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζονται βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Οπως εκτιμάται, για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων θα απαιτηθούν για το 2022 κεφάλαια 3 – 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρειαστεί να πολλαπλασιαστούν στο χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου.

Το ύψος των κονδυλίων που θα αποφασιστεί να διατεθούν θα καθορίσει το πόσο παρεμβατικό στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος θα είναι το μοντέλο που τελικά θα υιοθετηθεί. Πάντως, η ελληνική αγορά παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη για τον Απρίλιο, με τη μέση τιμή το πρώτο 20ήμερο του μήνα στα 251,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και η τρίτη ακριβότερη (μετά την Ιταλία και την Ελβετία) από τις αρχές του έτους με 241,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr